Tensiuni ridicate între Rusia și restul economiilor dezvoltate. Lavrov abandonează discuțiile din cadrul G20
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Lavrov a descris mișcarea de blocare a avionului său ca fiind "fără precedent"
Lavrov a descris mișcarea de blocare a avionului său ca fiind "fără precedent"
Serghei Lavrov a ieșit șifonat din cadrul discuții cu miniștrii de externe G20 reuniți vineri în Indonezia.

Washingtonul și aliații au condamnat atacul Rusiei, înainte ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să se confrunte cu ceea ce secretarul de stat american Antony Blinken a numit un val de critici occidentale la discuțiile cu ușile închise.

„Ceea ce am auzit deja astăzi este un cor puternic din întreaga lume, despre necesitatea ca agresiunea să se încheie”, a spus Blinken, la conferința de presă de pe insula Bali.

Blinken și Lavrov s-au alăturat omologilor G20 pentru discuții de o zi, în prima lor întâlnire de la izbucnirea războiului, gazda cerând imediat ca agresiunea să se încheie prin negocieri.

Dar Lavrov a ieșit dintr-o sesiune, chiar în timp ce omologul german Annalena Baerbock a criticat Moscova pentru invazia sa, potrivit unor surse de la fața locului.

El a părăsit, de asemenea, o sesiune de după-amiază înainte ca ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, să se adreseze miniștrilor virtual.

„Partenerii noștri occidentali încearcă să evite să vorbească despre probleme economice globale”, a spus Lavrov reporterilor în fața hotelului Mulia. „Din momentul în care încep să vorbească, aceștia se lansează în critici fierbinți la adresa Rusiei”.

Blinken a evitat o întâlnire cu Lavrov și a acuzat în schimb Rusia că declanșează o criză alimentară globală, cerând Moscovei să permită transporturile de cereale din Ucraina.

"Colegilor noștri ruși: Ucraina nu este țara voastră. Grânele sale nu sunt cerealele dvs. De ce blocați porturile? Ar trebui să lăsați cerealele să iasă", a spus Blinken în discuțiile cu ușile închise, potrivit unui oficial occidental prezent.

Lavrov le-a spus anterior reporterilor că nu va „alerga” după Washington pentru discuții.

„Nu noi am abandonat contactul, ci Statele Unite”, a spus el.

Rusia primește arme din partea Iranului

Casa Albă transmite că o bună parte din armamentul Rusiei a fost epuizat de bombardamentul necruțător asupra estului Ucrainei.

Pentru a suplimenta pierderile, Iranul plănuiește să-i furnizeze Rusiei sute de drone capabile să utilizeze arme pentru a fi folosite în Ucraina, potrivit unui înalt oficial american.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, a transmis că informațiile primite de SUA susțin opiniile conform cărora bombardamentele puternice ale Rusiei în Ucraina, care au condus la consolidarea câștigurilor din estul țării, în ultimele săptămâni, „au un scump pentru capacitatea de armament a Moscovei”.

„Guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV [vehicule aeriene fără pilot], inclusiv UAV-uri cu arme, într-un timp accelerat”, a spus Sullivan.

Sullivan a spus că nu este clar dacă Iranul a livrat încă vreo dronă Rusiei.

El a menționat că dronele Iranului au fost folosite de rebelii Houthi din Yemen pentru a ataca Arabia Saudită.

Dronele au jucat un rol crucial de ambele părți ale războiului din Ucraina, pentru orice operațiune, de la tragerea de rachete de la distanță, la aruncarea de bombe mici asupra țintelor, până la efectuarea de recunoașteri pentru forțele de artilerie și trupele terestre.

Forțele Ucrainei au avut un succes deosebit în utilizarea UAV-urilor de luptă armate Bayraktar fabricate în Turcia, iar SUA și alți aliați au furnizat Kievului multe tipuri de drone mai mici.

„Din perspectiva noastră, vom continua să ne facem partea pentru a ajuta la susținerea apărării eficiente a Ucrainei și pentru a-i ajuta pe ucraineni să arate că efortul Rusiei de a încerca să ștergă Ucraina de pe hartă nu poate avea succes”, a spus Sullivan.

Dezvăluirea lui Sullivan vine în ajunul călătoriei președintelui Joe Biden în Israel și Arabia Saudită, unde programul nuclear iranian și activitățile maligne din regiune vor fi un subiect cheie de discuție.

Decizia SUA de a dezvălui public că principalul rival regional al celor două țări a ajutat la rearmarea Rusiei vine în timp ce atât Israelul, cât și Arabia Saudită au rezistat să se alăture eforturilor globale de a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei din cauza intereselor lor interne.

Ofensiva acerbă a Rusiei în estul Ucrainei pare să continue, în ciuda rezistenței acerbe a Ucrainei, încurajată de livrările recente de artilerie furnizată de vest, armata ucraineană avertizând că trupele ruse intenționau probabil să lanseze unele dintre cele mai grele atacuri de până acum în regiunea Donețk. .

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat în timpul unei vizite la Kiev că țara sa va furniza Ucrainei mai multă artilerie cu rază lungă și un pachet de ajutor în valoare de 200 de milioane de euro.

Armele occidentale – în special artileria de precizie, cu rază lungă de acțiune – „schimbau deja cursul războiului”, a declarat luni secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel