Data actualizării:
Data publicării:

Tensiuni la cote maxime în UK. Guvernul face loc în închisori pentru protestatarii violenți de extremă dreapta

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
 În urma escaladării protestelor violente din ultima săptămână, Guvernul britanic a anunțat măsuri stricte pentru a restabili ordinea publică. Marți, autoritățile au declarat că vor fi disponibile peste 500 de locuri în centrele penitenciare pentru a încarcera persoanele implicate în violențele recente. De asemenea, vor fi mobilizați 6.000 de polițiști specializați în menținerea ordinii publice.

Marea Britanie a fost martora unor serii de proteste violente după uciderea a trei fetițe într-un atac cu cuțitul la Southport, în nord-vestul Angliei. Evenimentul tragic a fost urmat de zvonuri false privind profilul suspectului, prezentat inițial ca un solicitant de azil de confesiune musulmană. Ulterior, s-a confirmat că suspectul, un tânăr de 17 ani, s-a născut la Cardiff, în Țara Galilor, și are origini rwandeze.

Premierul laburist Keir Starmer a promis sancțiuni rapide pentru cei implicați în violențe și a condamnat ferm "ura de extrema dreaptă". El a subliniat că toate persoanele condamnate pentru violențe și dezordine vor avea asigurate locuri în închisoare.

"Vom face tot posibilul ca toți cei condamnați pentru violențe să își ispășească pedeapsa în închisoare", a declarat marți dimineață secretarul de stat pentru justiție, Heidi Alexander, în cadrul unui interviu la BBC. Ea a adăugat că guvernul a pregătit 567 de locuri în centrele penitenciare, care vor fi disponibile în curând.

Conform poliției, cel puțin 378 de persoane au fost reținute de la începutul violențelor, iar numărul acestora este așteptat să crească. Heidi Alexander a confirmat la Times Radio că 6.000 de polițiști specializați în menținerea ordinii publice vor fi mobilizați pentru a gestiona situația.

Dintre aceștia, aproximativ 4.000 au fost desfășurați în weekend, iar alți 2.000 vor fi mobilizați în cursul săptămânii.

Seara de luni a fost marcată de noi incidente violente, în special la Belfast, unde au fost desfășurați scutieri. La Plymouth, 150 de scutieri au fost mobilizați, rezultând în arestarea a șase persoane și rănirea ușoară a mai multor polițiști.

Potrivit Agerpres, guvernul de la Londra a promis măsuri dure împotriva celor care exploatează acest caz pentru a provoca dezordini. Acțiunile de stradă au continuat și duminică în Marea Britanie, unde manifestanți antiimigrație au atacat hoteluri și au incendiat pubele în Anglia. Manifestațiile au degenerat în violențe și au avut loc în mai multe orașe din Marea Britanie, inițial fiind declanșate după ce trei fetițe au fost ucise săptămâna trecută într-o sală de dans pentru copii din Southport, în nord-vestul Angliei.

Uciderea lor a fost exploatată de grupuri ce se pronunță împotriva imigranților și a musulmanilor, pe măsura răspândirii în spațiul public a unor informații false conform cărora ucigașul ar fi fost un imigrant islamist radical. Poliția a declarat că suspectul s-a născut în Marea Britanie, iar presa britanică relevă că familia sa ar fi creștină.

Drept răspuns, mai multe magazine și buticuri au fost vandalizate și jefuite, o bibliotecă din Liverpool a fost incendiată și mai mulți polițiști au fost răniți, potrivit declarațiilor forțelor de ordine. "Violența criminală și bătăile pe străzile noastre nu vor fi tolerate", a declarat ministrul de interne Yvette Cooper sâmbătă seara. "Forțele de poliție au tot sprijinul meu pentru a se asigura ca cei care se angajează în dezordine criminală să suporte cele mai severe sancțiuni posibile", a avertizat ministrul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel