Tensiuni Israel - Gaza. Netanyahu califică drept o 'decizie ruşinoasă' votul ONU privind deschiderea unei anchete
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Tensiuni Israel - Gaza. Netanyahu califică drept o ''decizie ruşinoasă' votul ONU privind deschiderea unei anchete
Tensiuni Israel - Gaza. Netanyahu califică drept o ''decizie ruşinoasă' votul ONU privind deschiderea unei anchete
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat joi drept o ''decizie ruşinoasă'' deschiderea de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a unei anchete internaţionale privind atingeri aduse drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel, relatează AFP. 

'Decizia ruşinoasă de astăzi este un nou exemplu al obsesiei flagrante anti-israeliene a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului', a declarat premierul Netanyahu, potrivit unui comunicat. De partea palestiniană, la rândul său, Ministerul de Externe a salutat o decizie 'care promovează ... protecţia drepturilor omului pentru palestinieni'. Mişcarea islamistă Hamas a salutat, de asemenea, deschiderea unei anchete privind 'încălcările israeliene în teritoriile palestiniene', scrie Agerpres.

'O lecţie de morală ipocrită şi mincinoasă'

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat miercuri drept 'lecţie de morală ipocrită şi mincinoasă' declaraţiile şefului diplomaţiei francez Jean-Yves Le Drian privind un posibil 'risc de apartheid' în Israel, relatează Agerpres, care citează AFP.

Revenind asupra violenţelor recente între israelieni şi palestinieni şi asupra tensiunilor în oraşele mixte israeliene, Le Drian a avertizat duminică împotriva unui "risc de apartheid" dacă un stat palestinian nu va vedea lumina zilei alături de Israel.

'Dacă întâmplător va exista o altă soluţie decât cea a celor două state, vom avea atunci ingredientele unui apartheid care va dura multă vreme', a afirmat Le Drian la emisiunea 'Le Grand Jury' a RTL, Le Figaro şi LCI.

'Riscul de apartheid este puternic dacă se continuă să se meargă pe logica unui singur stat sau a statu quo-ului. Chiar şi statu quo-ul va duce la acest lucru', a adăugat şeful diplomaţiei franceze.

Protestul lui Netanyahu la adresa Franței



Miercuri, într-un discurs din care câteva extrase au fost transmise de serviciile sale presei, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat pe ministrul Le Drian, afirmând că va protesta pe lângă guvernul francez.

'Ministrul a declarat că Israelul ar putea deveni un stat de apartheid, o afirmaţie fără ruşine, falsă şi fără fundament', a declarat în ebraică Netanyahu. 'Nu vom accepta niciodată o lecţie de morală ipocrită şi mincinoasă în această chestiune', a adăugat Netanyahu.

Tensiunile dintre Israel și palestinieni, noi confruntări în ultimele săptămâni



În ultimele săptămâni, coabitarea între evrei şi arabi a cunoscut puternice tensiuni în mai multe oraşe mixte israeliene, într-un moment în care Israelul se confrunta cu mişcarea islamistă Hamas.

Armata israeliană şi Hamas, la putere în Fâşia Gaza, respectă de vineri o încetare a focului după mai multe zile de raiduri israeliene şi de tiruri cu rachete dinspre enclava palestiniană spre teritoriul israelian.

Aceste confruntări care au început pe 10 mai s-au soldat cu peste 250 de morţi palestinieni, între care 66 de copii şi numeroşi combatanţi potrivit autorităţilor din Gaza, şi 12 morţi în Israel, între care un copil, o adolescentă şi un soldat, scrie Agerpres.

Amintim faptul că Ministerul israelian al Apărării a comunicat faptul că planurile de reconstrucţie în Fâşia Gaza, devastată de un nou conflict, vor trebui să treacă printr-un "mecanism" internaţional cu scopul de a ocoli Hamasul palestinian, aflat la putere în enclavă, pentru a ajunge direct la populaţie, informează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel