Tensiuni între Rusia și Israel. Ministru israelian: ”Este timpul să înarmăm Ucraina”. Medvedev avertizează
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. Sursa: Agerpres
Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev. Sursa: Agerpres
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat luni că ar fi o greșeală ca Israelul să furnizeze arme Ucrainei.

"Israelul pare să fi decis să furnizeze arme regimului de la Kiev. Aceasta ar fi o decizie foarte neplăcută, pentru că ar afecta toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre", a scris Medvedev pe canalul său Telegram, potrivit TASS.

El a spus că Israelul ar putea la fel de bine să-i recunoască pe Stepan Bandera și Roman Shukhevich, drept eroii săi. Bandera a fost liderul Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN), iar Shukhevich a condus Armata Insurgenților Ucraineni (UPA). Ambele organizații sunt scoase în afara legii în Rusia.

Duminică, ministrul israelian al Afacerilor Diasporei, Nachman Shai, a spus că țara sa ar trebui să urmeze exemplul SUA și al aliaților săi din NATO și să înceapă să ofere asistență militară Ucrainei.

”În această dimineață s-a raportat că Iranul transferă rachete balistice în Rusia. Nu mai există nicio îndoială despre cum ar trebui să se pozizioneze Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a scris pe Twitter ministrul israelian al Afacerilor Diasporei, Nachman Shai.

La începutul lunii octombrie, un înalt oficial israelian a declarat pentru The New York Times că ocupația israeliană furnizează Ucrainei informații despre dronele iraniene presupuse folosite de forțele ruse, dezvăluind că o firmă privată israeliană furnizează Kievului imagini din satelit ale pozițiilor trupelor ruse, informează Almayadeen.

Pe de altă parte, în septembrie, potrivit unui raport din presa ucraineană, o companie israeliană producătoare de arme a decis să furnizeze Kievului sisteme de apărare aeriană pentru a contracara dronele fabricate în Iran, mai informează sursa citată.

Tensiunile au crescut între Tel Aviv și Moscova , ceea ce a determinat-o pe aceasta din urmă să închidă activitatea Agenției Evreiești pentru Israel din Rusia, dând naștere la noi tensiuni.

Citește și:

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) îl include pe Dmitri Medvedev pe lista persoanelor date în urmărire. Care este motivul

Potrivit documentului publicat luni, Medvedev este acuzat de atentat la integritatea teritorială şi la suveranitatea Ucrainei. În temeiul articolului 110 (aliniatul 2) din Codul penal ucrainean, el riscă astfel o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 10 ani în calitate de funcţionar public.

Medvedev a amenințat cu lovituri de represalii din partea Rusiei ca răzbunare pentru explozia de pe podul Kerci

Medvedev, care în prezent este secretar adjunct al Consiliului Securităţii Naţionale, a anunţat duminică pe contul său de Telegram lansarea de lovituri de represalii din partea Rusiei ca răzbunare pentru explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea - anexată de Moscova în 2014 - şi teritoriul rus.

Explozia a fost un atac terorist la care Rusia va răspunde 'distrugând teroriştii', a scris el în postare. După atacurile masive cu rachete asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene luni, Medvedev a adăugat că acestea au fost doar începutul.

Statul ucrainean în forma sa actuală este o ameninţare constantă pentru Rusia, de aceea regimul politic al Ucrainei trebuie să fie complet eliminat, susţine Medvedev.

El mai susţine că aceasta este poziţia sa personală, avertizând Kievul că episoade precum cele de astăzi 'vor mai fi'. Informaţiile despre darea în urmărire a lui Medvedev sunt postate în baza de date a persoanelor căutate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Rusia a lansat peste 80 de rachete asupra Ucrainei luni, prezentând aceste atacuri drept represalii la explozia de sâmbătă de pe podul Kerci, o infrastructură de care şi-a legat numele preşedintele rus Vladimir Putin, scrie Agerpres.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel