Data publicării:

Tensiuni în G7: SUA blochează desemnarea Rusiei drept "stat agresor" la trei ani de la invazia Ucrainei

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Statele Unite s-au opus includerii expresiei "stat agresor" pentru Rusia în declarația oficială a G7.

Statele Unite s-au opus includerii expresiei "stat agresor" pentru Rusia în declarația oficială a G7, un document ce marchează împlinirea a trei ani de la invazia Ucrainei. Acest blocaj vine în contextul în care președintele american Donald Trump a acuzat Ucraina că poartă responsabilitatea pentru conflict, l-a criticat pe președintele Volodimir Zelenski, catalogându-l drept „dictator”, și a sugerat că Rusia ar trebui reintegrată în formatul G7.

Divergențele privind formularea declarației oficiale a G7 apar după mai multe declarații ale lui Trump favorabile lui Vladimir Putin, în care acesta a dat de înțeles că este dispus să accepte cerințele Moscovei și să normalizeze relațiile bilaterale. Potrivit Financial Times, administrația americană a respins utilizarea unor sintagme precum „agresiune rusă”, expresii uzuale în comunicatele G7 de la începutul războiului în 2022.

Trump "este profund frustrat" de refuzul lui Zelenski de a negocia

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, a declarat într-o conferință de presă că președintele Trump este nemulțumit de liderul de la Kiev. Acesta a afirmat că Zelenski a avut o atitudine nepotrivită față de președintele american și a sugerat că Ucraina ar trebui să accepte propunerile economice ale Washingtonului privind exploatarea resurselor minerale ucrainene. Waltz a subliniat că Trump „este profund frustrat” de refuzul lui Zelenski de a negocia și că liderul de la Kiev trebuie să înțeleagă că sprijinul american nu este necondiționat.

"Îl cunosc pe Donald Trump (...) și știu că, în adâncul său, nu poate fi slab în fața lui Putin. Nu este stilul său"

În ultimele zile, Trump a susținut în mai multe rânduri că Ucraina este responsabilă pentru conflict, nu Rusia. Pe rețelele sociale, fostul președinte a scris că Zelenski, „un comediant cu succes modest”, a reușit să convingă SUA să cheltuie 350 de miliarde de dolari într-un război „care nu putea fi câștigat”. Acest punct de vedere a stârnit iritare în rândul aliaților occidentali ai Washingtonului.

La Paris, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că intenționează să îl îndemne pe Trump, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, să adopte o poziție mai fermă față de Rusia. „Îl cunosc pe Donald Trump (...) și știu că, în adâncul său, nu poate fi slab în fața lui Putin. Nu este stilul său”, a afirmat Macron.

Keith Kellogg, trimisul lui Trump pentru relațiile cu Rusia și Ucraina, a fost la Kiev

Între timp, generalul Keith Kellogg, trimisul lui Trump pentru relațiile cu Rusia și Ucraina, s-a aflat la Kiev, unde s-a întâlnit cu Zelenski. Potrivit CNN, misiunea sa a inclus și încercarea de a-l convinge pe liderul ucrainean să accepte propunerile americane privind folosirea resurselor naturale ale Ucrainei ca modalitate de compensare a sprijinului financiar primit.

La doar câteva zile înainte de 24 februarie, dată care marchează trei ani de la începutul invaziei rusești, diplomații occidentali încă negociază textul declarației comune a G7. Un oficial familiarizat cu discuțiile a declarat pentru Financial Times că se încearcă păstrarea unei distincții clare între Ucraina și Rusia, dar că Statele Unite continuă să blocheze formulările dure la adresa Moscovei. "Încă mai avem speranțe că se va ajunge la un acord", a adăugat acesta, conform România TV. 

CITEȘTE ȘI: Noi semnale de la Bruxelles. Reacția șefei diplomației europene după ce Trump l-a numit pe Zelenski dictator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel