Tensiuni Canada-Arabia Saudită. Riadul înăspreşte tonul
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Riadul înăspreşte tonul faţă de Canada, în timp ce premierul Trudeau refuză să-şi ceară scuze.

Premierul canadian Justin Trudeau a refuzat miercuri să prezinte scuze Arabiei Saudite şi şi-a reiterat angajamentul de a apăra drepturile omului în întreaga lume, la câteva ore după ce Riadul a ameninţat Canada cu noi măsuri punitive, relatează AFP.

La două zile de la expulzarea ambasadorului canadian la Riad pentru ingerinţă, regatul saudit a înăsprit tonul miercuri şi a exclus orice posibilitate de mediere, luând în considerare chiar noi sancţiuni împotriva Ottawa. 'Canada a făcut o mare greşeală', a declarat ministrul de externe saudit Adel al-Jubeir în cadrul unei conferinţe de presă la Riad. 'O eroare ar trebui corectată. Canada ştie ce are de făcut, a subliniat el.

Criză diplomatică fără precedent

Întrebat dacă intenţionează să-şi ceară scuze, prim-ministrul canadian Justin Trudeau a răspuns, în mod indirect, negativ. Canadienii se aşteaptă ca guvernul nostru să vorbească cu fermitate, în mod clar şi politicos de necesitatea de a respecta drepturile omului în Canada şi în întreaga lume, aceasta este ceea ce vom continua să facem, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă la Montreal, reacţionând pentru prima dată în mod public la această criză diplomatică fără precedent între cele două ţări.

Luni, regatul saudit a anunţat expulzarea ambasadorului canadian, şi-a rechemat ambasadorul de la Ottawa pentru consultări şi a îngheţat orice noi relaţii comerciale sau investiţii cu Canada, după ce aceasta a condamnat arestarea unor militanţi saudiţi pentru drepturile omului.

Declarații Trudeau

'Nu vrem să avem relaţii proaste cu Arabia Saudită', a spus Trudeau. 'Este o ţară care este încă importantă în lume şi care face progrese în domeniul drepturilor omului', a menţionat el. 'Desigur, Canada îşi va apăra întotdeauna lucrătorii şi companiile, trebuie să ne asigurăm că protejăm interesele canadiene în orice situaţie', a subliniat Trudeau. Premierul canadian a adăugat că 'discuţiile cu Arabia Saudită continuă'.

Ministrul de externe canadian Chrystia Freeland a avut marţi convorbiri cu omologul său saudit, a mai spus el. În afară de expulzarea ambasadorului şi îngheţarea relaţiilor comerciale, Arabia Saudită şi-a suspendat programele de burse universitare pentru cetăţenii săi în Canada şi va reloca miile de studenţi aflaţi deja în această ţară, a anunţat luni televiziunea de stat de la Riad, pe fondul tensiunilor diplomatice între cele două state.

Tensiunile între Riad şi Ottawa au izbucnit după ce ambasada canadiană s-a declarat vineri, pe Twitter, 'preocupată grav' de noul val de arestări de militanţi pentru drepturile omului în regatul saudit. Printre militanţii arestaţi se numără sora unui blogger, Raef Badaoui, el însuşi aflat în detenţie din 2012. Soţia lui Badaoui s-a instalat în Québec din 2013 împreună cu cei trei copii ai lor.

Vezi și: Canada - Arabia Saudită, război diplomatic. Măsură radicală după arestări


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel