Temperaturile record forțează închiderea pârtiilor de schi din anumite părți ale Europei. Alpii au parte de vreme „ca în iunie”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Vremea caldă record din Europa a închis pârtiile de schi și a forțat stațiunile să deschidă traseele de vară, în cel mai bun caz.     

Iarba și noroiul înlocuiesc zăpada sezonieră din Chamonix, în Franța, până la Innsbruck, în Austria.

Opt țări de pe continent au înregistrat cea mai caldă zi de ianuarie din toate timpurile, cu temperaturi în anumite părți ale Elveției și sudul Germaniei depășind 20 de grade Celsius, iar 90 de stații de monitorizare din Franța stabilesc noi recorduri în noul an.

MeteoSwiss, serviciul național de vreme și climă din Elveția, a declarat că un vânt ușor din sud-vest, combinat cu efectul Foehn, produce temperaturi „demne de iunie” în partea de nord a Alpilor.

Stațiunea elvețiană Adelboden, care în acest weekend găzduiește un eveniment de Cupa Mondială de schi pe traseul Chuenisbärgli, a declarat că aproape toată cursa din acest an se va desfășura pe zăpadă artificială.

„Clima se schimbă, dar ce ar trebui să facem? Să ne oprim viața?” a spus directorul de curs Toni Hadi. „Totul este dificil – nu doar pregătirea unei pârtii de schi.”

Altitudinea nu mai este o garanție a temperaturilor scăzute. Stațiunea Splügen, din estul Elveției, considerată de mult timp ca fiind „protejată de zăpadă”, la o altitudine de 1.500 de metri, și-a închis luni toate pârtiile (cu o lungime totală de 30 de km), dând vina pe „lipsa zăpezii, precipitații abundente și temperaturi prea ridicate”.

În Franța, Méteo France a spus că 2022 s-a încheiat cu unele dintre cele mai calde temperaturi experimentate vreodată pentru perioada aceasta a anului.

„A fost un început bun de sezon, cu un val de frig la mijlocul lunii decembrie, care a furnizat ceva zăpadă pentru aproape toată lumea”, a declarat Laurent Reynaud, de la organizația Domaines Skiables de France (DSF), care reprezintă operatorii de teleschi, pentru The Guardian.

„Dar săptămâna trecută a fost destul de puțină ploaie și foarte multă căldură, așa că pistele au trebuit să se închidă din nou.” Doar jumătate din toate pârtiile Franței au fost deschise în timpul sărbătorilor, a mai transmis Reynaud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel