Data actualizării:
Data publicării:

Cea mai fierbinte zi din istorie, în Death Valley, California. România are propria sa poveste arzătoare

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Pe 10 iulie 1913, la Furnace Creek Ranch din Death Valley, California, a fost înregistrată oficial cea mai ridicată temperatură de pe planetă: 56,7°C.

Acest record a depășit o valoare anterioară măsurată în Libia, care a fost anulată în 2012 din cauza suspiciunilor de citire eronată. În 2023, temperaturile din Death Valley au atins 53,9°C, stârnind speculații că recordul ar putea fi doborât, potrivit Yahoo! News.

De ce este Death Valley atât de fierbinte?

Serviciul Național al Parcurilor din SUA explică faptul că vara, temperaturile din Death Valley depășesc adesea 49°C la umbră, coborând noaptea la valori de 35°C.

Adâncimea și forma Death Vally influențează semnificativ temperaturile de vară: "Death Valley este un bazin lung și îngust, situat la 86 de metri sub nivelul mării, fiind înconjurat de lanțuri muntoase înalte și abrupte", explică Serviciul Național al Parcurilor. "Aerul curat și uscat, precum și vegetația rară permit soarelui să încălzească suprafața deșertului. Căldura radiază înapoi din roci și sol, fiind apoi prinsă în adâncurile văii", se mai precizează.

Pereții abrupți ai Death Vally reflectă căldura înapoi spre fundul văii, contribuind la "reciclarea" temperaturilor ridicate: "Aceste buzunare de aer sunt doar ușor mai reci decât aerul din jur și sunt încălzite suplimentar pe măsură ce coboară, din cauza presiunii scăzute. Aceste mase de aer supraîncălzit circulă prin vale, creând temperaturi extrem de ridicate", adaugă Serviciul Național al Parcurilor.

Cea mai caldă zi din istoria României. O poveste controversată

Deși cea mai caldă zi din istoria României este adesea datată 10 august 1951, când la stația meteo Ion Sion din județul Brăila s-au înregistrat 44,5°C, există o altă zi care stârnește controverse și curiozitate: 16 iulie 1931.

În acea zi, presa din România relata temperaturi uimitoare de 60°C în București, depășind chiar și valorile din Sahara.

Deși această valoare nu a fost niciodată oficial validată de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), mulți consideră că ar putea fi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel