Temperatura ideală în casă. Cum poți avea confort cu facturi decente
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
În prag de vreme rece, întrebarea despre temperatura ideală în casă devine crucială pentru cei care administrează facturile de încălzire. 

Răspunsul nu este fix, deoarece preferințele și nevoile variază între familii și case. Totuși, există sugestii și recomandări care pot îmbunătăți confortul termic și eficiența energetică în locuința ta.

Stabilirea confortului termic

Temperatura ideală în casă nu este standardizată. Depinde de preferințele tale și ale familiei tale. Nu te concentra doar pe un anumit număr de grade, ci încearcă să stabilești o strategie eficientă pentru casa ta. O reducere graduală a temperaturii, cu un grad în fiecare săptămână, poate contribui la economisirea energiei.

Termostat programabil

Investește într-un termostat programabil pentru a-ți gestiona eficient temperatura. Reducerea temperaturii când casa este goală, cum ar fi în timpul absențelor tale, poate fi un mod eficient de economisire a energiei și a banilor.

Recomandări pentru temperatură

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă menținerea temperaturii în casă la minimum 17 grade în lunile de iarnă, în special atunci când sunt persoane în casă. Pentru sugari sau persoane în vârstă, se recomandă menținerea temperaturii la minimum 21 de grade.

Adaptări în situații specifice

Pe timpul nopții, mulți preferă temperaturi mai reci în dormitor, undeva între 17 și 18 grade. În timpul zilei, o temperatură de 17-20 grade, conform OMS, poate fi confortabilă pentru majoritatea.

Efectele asupra sănătății

Menținerea unei case prea reci pentru perioade lungi poate afecta sănătatea. Pe de altă parte, o temperatură prea ridicată poate contribui la somnolență și poate afecta sistemul imunitar. Există avantaje și dezavantaje atât în menținerea unei case mai calde, cât și a uneia mai reci. De exemplu, menținerea unei locuințe răcoroase poate fi benefică pentru recuperarea musculară și poate ajuta la arderea caloriilor.

Ghid pentru Eficiență Energetică

Pentru a completa optimizarea temperaturii în casă, iată câteva sfaturi pentru a eficientiza consumul de energie:

Isolează Casa

Izolarea corectă a casei poate reduce semnificativ pierderile de căldură. Verifică izolația ferestrelor, ușilor și a pereților pentru a preveni scurgerile de căldură.

Ventilează Inteligent

Aerisește casa pentru a asigura o circulație bună a aerului, dar evită să deschizi geamurile prea mult timp în zilele reci pentru a nu pierde căldura acumulată.

Utilizează echipamente eficiente

Echipamentele moderne, cum ar fi centralele termice eficiente energetic sau izolațiile pentru calorifere, pot reduce semnificativ consumul de energie.

Încălzirea zonală

Optează pentru încălzire zonală, dacă este posibil, pentru a controla temperatura în diferite zone ale casei separat și pentru a economisi energie.

Monitorizează consumul

Folosește aplicații și dispozitive inteligente pentru a monitoriza consumul de energie și pentru a face ajustări în funcție de nevoile tale specifice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?