"Televizorul cu purici". Cum se vedeau meciurile de la Mondial pe vremea lui Ceauşescu
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Meciurile se vedeau pe un deal. foto: facebook / Horia Avram
Meciurile se vedeau pe un deal. foto: facebook / Horia Avram
Înainte de Revoluţia din 1989, Campionatele Mondiale de fotbal nu se vedeau la unica televiziune din România comunistă, însă românii au găsit mereu soluţii pentru a-şi satisface pasiunea pentru sportul rege.

Aşa cum se vede şi din fotografia alb-negru din articol, românii se adunau pe unde puteau şi era semnal TV bun, pentru a vedea meciurile de la Campionatele Mondiale de altădată. Şi, în unele zone, nu numai atât.

În funcţie de zona geografică, reuşeam să vedem multe dintre meciurile de fotbal. Cei din Moldova vedeau de la ruşi, cei din sud vedeau de la bulgari, cei din vest fie de la sârbi, fie de la unguri. De la unguri se vedeau, ce-i drept, mult mai multe programe care aveau şi o tentă occidentală, ceea ce nu era de acceptat pentru autorităţile comuniste.

"Televizorul cu purici" era, poate, cea mai mare distracţie comună, în jurul căruia de adunau tineri şi bătrâni, femei şi (mai ales) bărbaţi. O lume mică, dar unită. O lume în care personajele cele mai iubite erau cel care aducea televizorul şi cel cu antena.

Pasiune mare, viaţă în alb-negru

Antena, întotdeauna "hand-made", era, ce cele mai multe ori, ţinută cu mâna, pentru că avea mereu nevoie de ajustări de poziţie, semnalul fiind slab. Televizorul cel mai bun pentru a vedea ceva de la vecini era unul Sport, mic, alb negru şi greu de achiziţionat, ca multe alte lucruri "capitaliste" din vremea comunismului.

Locurile în care românii se adunau erau fie pe dealuri, fie pe blocuri. De acolo, de la înălţime, în perioada Campionatului Mondial de fotbal, România se vedea altfel. Deşi pasiunile erau mari, nu existau certuri, nu se făcea zgomot şi nici măcar mizerie. Timp de două ore nimic nu mai conta. Chiar dacă imaginile erau alb-negru.

Ploaie şi "purici"

Fotografia document a fost postată de clujeanul Horea Avram şi este un crâmpei din ceea ce se întâmpla cândva, în timpurile în care Televiziunea Română avea doar două ore de emisie, ore în care se proslăveau realizările nemaipomenite şi neţărmurite ale "conducătorului iubit", Nicolae Ceauşescu, însoţite de textul:

"Iată cum se vedeau meciurile campionatelor de fotbal pe vremea lui ceauşescu. Pentru că cele două ore de emisune TV pe zi erau ocupate cu realizărili tovarăşului, oamenii mergeau pe dealuri ca să prindă programele TV ale țărilor vecine. Sub ploaie şi cu "purici", pe o diagonală de 30 de cm."

Vezi şi: Campionatul Mondial 2018, ”perle” comentatori. Vot covârșitor - Sondaj

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel