Telefoanele mobile nu au legătură cu cancerul cerebral, constată o revizuire sistematică a peste 5000 de studii, comandată de OMS
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Află în articol mai multe despre analiza comandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Telefoanele mobile nu au legătură cu cancerele cerebrale și de cap, a constatat o analiză cuprinzătoare a dovezilor de cea mai înaltă calitate disponibile, comandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Condusă de Agenția Australiană pentru Protecție Împotriva Radiațiilor și Siguranță Nucleară (Arpansa), revizuirea sistematică a examinat peste 5000 de studii din care au fost identificate cele mai riguroase din punct de vedere științific și au fost excluse studiile slabe.

Analiza finală a inclus 63 de studii publicate între 1994 și 2022, ceea ce o face „cea mai cuprinzătoare revizuire de până acum”, a declarat autorul principal al revizuirii, prof. asociat Ken Karipidis.

„Am ajuns la concluzia că dovezile nu arată o legătură între telefoanele mobile și cancerul cerebral sau alte tipuri de cancer de cap și gât”, a precizat acesta.

Revizuirea s-a axat pe cancerele sistemului nervos central (inclusiv creier, meninge, glanda pituitară și ureche), tumorile glandelor salivare și tumorile cerebrale.

Revizuirea nu a găsit nicio asociere generală între utilizarea telefoanelor mobile și cancer, nicio asociere cu utilizarea prelungită (dacă oamenii își folosesc telefoanele mobile timp de 10 ani sau mai mult) și nicio asociere cu cantitatea de utilizare a telefonului mobil (numărul de apeluri efectuate sau timpul petrecut la telefon).

„Sunt destul de încrezător în concluzia noastră. Și ceea ce ne face destul de încrezători este ... chiar dacă utilizarea telefonului mobil a crescut vertiginos, ratele tumorilor cerebrale au rămas stabile”, a declarat Karipidis, director adjunct al Arpansa pentru evaluarea impactului asupra sănătății.

Radiații electromagnetice de radiofrecvență

Telefoanele mobile - la fel ca orice lucru care utilizează tehnologia fără fir, inclusiv laptopurile, transmisiile radio și TV și turnurile de telefonie mobilă - emit radiații electromagnetice de radiofrecvență, cunoscute și sub denumirea de unde radio.

Karipidis, care este și vicepreședinte al Comisiei Internaționale pentru Protecția Împotriva Radiațiilor Neionizante, a declarat că oamenii aud cuvântul radiații și presupun că este similar cu radiațiile nucleare.

„Și pentru că folosim un telefon mobil aproape de cap atunci când facem apeluri, există o mulțime de îngrijorări”, a spus Karipidis.

„Radiațiile sunt practic energie care călătorește dintr-un punct în altul. Există multe tipuri diferite, de exemplu, radiațiile ultraviolete de la soare. Suntem mereu expuși la unde radio de nivel scăzut în mediul cotidian”, a spus el.

Deși expunerea de la telefoanele mobile este încă scăzută, este mult mai mare decât expunerea de la orice altă sursă de tehnologie fără fir, deoarece telefoanele sunt utilizate aproape de cap, a spus Karipidis.

Asocierea dintre telefoanele mobile și cancer a apărut în urma unor studii în care cercetătorii au analizat diferențele dintre un grup de persoane cu tumori cerebrale și un grup separat fără aceste tipuri de cancer, întrebându-le pe ambele despre istoricul lor de expunere.

Rezultatele acestui tip de studiu tind să fie distorsionate deoarece în timp ce grupul fără tumoare furnizează informații bune, grupul cu tumoare tinde să își supraestimeze expunerea, a declarat Karipidis.

Pe baza unora dintre aceste studii recente care au arătat că ar putea exista o posibilă asociere cu cancerul cerebral în urma utilizării telefonului mobil pe cap timp de mai multe ore, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) din cadrul OMS a desemnat câmpurile de radiofrecvență, precum cele ale telefoanelor mobile, drept un posibil risc de cancer.

Karipidis a declarat că, deși mulți membri ai publicului au devenit îngrijorați din cauza clasificării IARC, „această clasificare nu înseamnă atât de mult”.

Clasificări ale riscului de cancer

IARC are diferite clasificări ale riscului de cancer, substanțele putând fi clasificate drept cancerigene „certe” (n.r. cum ar fi fumatul) sau drept cancerigene „probabile” sau „posibile”.

În 2011, desemnând câmpurile electromagnetice de radiofrecvență drept posibil cancerigene, OMS le-a pus pe picior de egalitate cu sute de alți agenți pentru care dovezile de nocivitate sunt incerte, cum ar fi aloe vera, legumele murate și lucrul la o curățătorie chimică.

Cu toate acestea, la acel moment, unii medici de profil înalt, cum ar fi neurochirurgul australian Charlie Teo, au ridicat în mod public profilul deciziei IARC privind telefoanele mobile și cancerul.

De la acea clasificare, Karipidis a declarat că au fost publicate mult mai multe studii care nu se bazează pe faptul că oamenii își amintesc expunerea lor din trecut, iar în 2019 OMS a comandat o serie de revizuiri sistematice pentru a analiza efectele undelor radio asupra sănătății.

Karipidis a declarat că o altă revizuire sistematică comandată de OMS, care a analizat fertilitatea masculină și undele radio, a constatat că nu există nicio dovadă a unei asocieri între telefoane și scăderea numărului de spermatozoizi.

O altă revizuire sistematică comandată de OMS care a analizat fertilitatea feminină a găsit o asociere în anumite scenarii, cum ar fi afectarea greutății la naștere, „cu toate acestea, această asociere a apărut atunci când expunerea la unde radio a fost mult peste limita de siguranță”, a spus Karipidis.

”Cred că oamenii ar trebui să se simtă liniștiți”

Tim Driscoll, profesor la Universitatea din Sydney și președinte al Comitetului pentru Cancer Profesional și de Mediu al Consiliului australian pentru cancer, a declarat că metodologia revizuirii sistematice a fost solidă și că cercetătorii ar trebui să fie considerați independenți.

„Cred că oamenii ar trebui să se simtă liniștiți de acest studiu ... dar merită să ne amintim că studiile nu sunt perfecte, dar greutatea dovezilor este cu siguranță că telefoanele mobile ar trebui să fie considerate sigure în ceea ce privește orice preocupări legate de creșterea riscului de cancer”, a spus Driscoll.

Karipidis și colegii săi lucrează acum la a doua parte a studiului, care va examina cancere mai puțin frecvent asociate cu telefoanele mobile, inclusiv leucemia și limfomul non-Hodgkin.

Karipidis a declarat că îngrijorările legate de legăturile dintre cancer și telefoanele mobile ar trebui să dispară, dar a subliniat că, deoarece tehnologia va continua să se dezvolte, este important să se continue cercetarea, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel