Urmărește emisiunea live
Tehnologie 5G. Crește prețul abonamentelor telefonice? Sabin Sărmaș, răspuns pentru TOȚI românii
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, a fost întrebat dacă implementarea proiectului de Lege legat de tehnologia 5G ar aduce costuri mai mari, pe care le-ar plăti tot contribuabilii, în sensul în care se vor mări abonamentele telefonice, de exemplu. 

„Vă spun de ce nu consider că este un risc. Astăzi, în România, avem mai mulți actori în zona care oferă servicii 4G, 3G, și așa mai departe, servicii de telecomunicații în general. Fiecare folosește tehnologii de la anumiți furnizori într-o proporție mai mare sau mai mică, fie în rețeaua de acces, fie în nucleul rețelelor de telecomunicații. Cei care se vor afla în situația de a-și schimba echipamentele o pot face în cinci ani, termen în care oricum vor schimba aceste echipamente pentru că ele devin uzate. Acolo va exista un impact financiar mai mare sau mai mic. În situația în care un operator nu folosește într-o proporție semnificativă echipamente de la un furnizor de tehnologie care nu va fi avizat, impactul va fi nul practic, pentru că, probabil, va continua să folosească, din motive de interoperabilitate, echipamente de la un furnizor cu care deja are o relație contractuală”, a explicat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„E firesc ca unii dintre operatori să se gândească la faptul că, în viitor, nu știu... un furnizor de tehnologie care vine cu niște prețuri mai mici s-ar putea să nu primească un aviz sau s-ar putea să-l primească, dar asta e o întrebare la care nu putem să răspundem astăzi. 

Dar, existând în România această diversitate de oferte, un număr mare de furnizori de servicii, cred că această problemă este una falsă. Românii nu trebuie să-și facă griji în niciun fel că vor trebui să plătească servicii de date, spre exemplu, mai scumpe”, a spus Sabin Sărmaș.

Sabin Sărmaș a vorbit, la DC News, despre impactul acestui proiect legislativ asupra economiei și mediului de afaceri, despre ce presupune acest proiect de lege, necesitatea implementării cât mai rapide a rețelei 5G în țara noastră, consultările publice, legislația europeană și multe alte informații esențiale despre implementarea 5G în România. Interviul complet, AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel