Tehnologie 3D: Imprimanta care poate tipări țesut viu
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
inima
inima

Tehnologia de tipărire Folosin o imprimantă cu tehnologie de imprimare tridimensională, chiar și casele în sine ar putea fi tipărite, declară un inginer-profesor de la University of Southern California, pe numele său Behrokh Khoshnevis. Cu ocazia unei prezentări susținute la TEDx, inginerul a spus că se poate construi o imprimantă de mari dimensiuni care să tipărească o locuință personalizată până la cel mai mic detaliu. Prototipul imprimantei de care vorbește Khoshnevis a tipărit încă din 2005 un perete de un metru și jumătate lungime, un metru înălțime și 15 centimetri grosime. "O casă cu suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați ar putea fi tipărită astfel în mai puțin de o zi", susține inginerul.

Procesul pornește într-un soft din calculator, precum AutoCad, 3D Max, Rhino sau SketchUp, unde are loc modelarea tridimensională a obiectului care se vrea tipărit. Pasul următor este tipărirea propriu-zisă, cu o imprimantă specială.

O astfel de imprimantă poate printa, teoretic, orice. De la componente pentru avioane, automobile sau dispozitive electronice. În medicină, implicațiile sunt chiar mai mari. Se lucrează, în momentul de față, la perfecționarea tehnologiei așa încât să poată fi imprimate țesut moale, vene, artere și chiar organe.

"Producem deja țesut organic din mostre de celule, țesut care poate fi folosit în cercetarea și dezvoltarea de produse farmaceutice", a spus directorul executiv al companiei americane Organovo, Keith Murphy. Directorul Organovo a adăugat că tipărirea propriu-zisă durează între 12 și 24 de ore, ceea ce permite "obținerea de rezultate mai rapide și mai relevante în domeniu, precum și implicarea mai mică a animalelor pentru experimente, așa cum se procedează în mod tradițional în cercetare", a completat executivul. De la acest procedeu și până la recoltarea de celule stem și imprimarea unui organ funcțional în doar câteva zile sau săptămâni mai este doar un pas.

Evoluția și rezultatele afacerilor construite în jurul acestei tehnologii sunt însă aproape imposibil de cuantificat. O imprimantă 3D pentru mediul industrial costă între 45.000 și 150.000 de euro, potrivit unui raport al companiei de cercetare, dar prețul poate ajunge chiar și la un milion de euro, în funcție de anumiți parametri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel