Data publicării:

Tehnologia semiautomată a ofsaidului, amânată de Premier League

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik

Premier League a decis amânarea implementării tehnologiei semiautomate a ofsaidului cu câteva luni, până în 2025.

Citește și: UEFA recunoaște o greșeală de arbitraj în sferturile de finală EURO 2024, între Spania și Germania

Tehnologia semiautomată de detectare a ofsaidului, care este utilizată în competițiile UEFA, va funcționa în Premier League din anul 2025 și nu din acest an, scrie EFE.

Astfel, noua tehnologie, care ar reduce timpul de detectare a unei poziții de ofsaid a jucătorului cu circa 31 secunde, urma să fie introdusă în Premier League după fereastra internațională din octombrie și noiembrie.

Cu toate acestea, la întâlnirea dintre reprezentanții ligii engleze desfășurată joi la Londra, cluburile au fost informate că testele cu această tehnologie nu s-au încheiat încă și că utilizarea ei a fost amânată până cel puțin la începutul anului 2025.

Cluburile din Premier League au votat în unanimitate în favoarea introducerii tehnologiei semiautomate a ofsaidului încă din luna aprilie a acestui an.

Această tehnologie a început să fie folosită la Cupa Mondială din Qatar din 2022 și ulterior a fost transferată în competițiile UEFA, precum Liga Campionilor, Europa League, Conference League și EURO 2024.

Tehnologia în fotbal: de la extaz la agonie

Sistemul de asistență video (VAR) are ca scop corectarea deciziilor importante luate de către arbitri în mod greșit. Arbitrul are posibilitatea să revadă pe un ecran, la marginea terenului, anumite situații în care decizia nu a fost corectă.

În urma testării sistemului în mai multe competiții importante, VAR a fost introdus pentru prima dată în Legile Jocului de către IFAB în 2018. În acel an, sistemul a fost folosit la Cupa Mondială găzduită de Rusia.

La EURO 2024 din Germania multe echipe au trecut de la agonie la extaz și viceversa, în urma deciziei date de VAR. Reamintim cazul belgianului Romelu Lukaku, care a marcat trei goluri pentru echipa sa, însă toate i-au fost anulate, unul fiind marcat în meciul cu România, gol cu care ar fi deschis scorul dacă nu era anulat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel