Teatrul Național Timișoara, situație ingrată. Nu are bani să plece la Reuniunea de la Chișinău
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Vlad Manolache
WhatsApp
Teatrul Național Timișoara traversează un moment jenant. Nu poate face deplasarea la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău din cauză că nu a primit finanțare pentru transport și diurne. 

UPDATE: Informație de ultimă oră: Teatrul Național din Timișoara se grăbește în această noapte spre Chișinău, ca urmare a finanțării de astăzi a deplasării cu spectacolele Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu și Pe mâine de Mihaela Iancu, spectacole programate în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, duminică, 23 septembrie, la ora 17, respectiv ora 19, pe scenele Teatrului Național din Chișinău. Suntem nerăbdători să întâlnim publicul din Chișinău!

-----

"Astăzi ar fi trebuit să anunțăm plecarea Teatrului Național din Timișoara la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău cu spectacolele Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu și Pe mâine de Mihaela Iancu. În schimb, suntem nevoiți să anunțăm că Teatrul Național din Timișoara nu va urca duminică, 23 septembrie 2018, pe scena Teatrului Național din Chișinău cu niciunul din cele două spectacole menționate.


Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, organizată de Teatrul Național din Chișinău sub semnul Anului Centenar, este unul dintre cele mai rezonante evenimente culturale din Republica Moldova și, în egală măsură, din România. Acest eveniment de anvergură conține și reafirmă sensuri ale unității de spirit și de limbă, prin prezentarea unor spectacolele reprezentative ale teatrelor Naționale din România și Moldova", menționează conducerea teatrului.

Bilete vândute la spectacole care nu se mai țin


"Într-un astfel de context, Teatrul Național din Timișoara a fost invitat de organizatori să participe la acest corolar al culturii românești de pe o parte și de pe cealaltă a Prutului cu spectacolele Proștii sub clar de lună de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia și Pe mâine de Mihaela Iancu, one-woman show susținut de Iuliana Crăescu, care se regăsesc în programul reuniunii. Teatrul Național din Timișoara a întreprins toate demersurile oficiale necesare și a adaptat programul de spectacole al lunii septembrie, astfel încât să facă posibilă deplasarea la Chișinău a numeroasei trupe compuse din actori și echipa tehnică de scenă, bazându-se pe asigurările primite de la organizatori și finanțatori.


Publicul din Chișinău se pregătește pentru duminică, 23 septembrie 2018, de la ora 17, să participe la spectacolul Pe mâine și de la ora 19 la spectacolul Proștii sub clar de lună, în sălile de spectacole ale Teatrului Național din Chișinău. Din informațiile noastre, titlurile figurează pe afișele festivalului, cu bilete vândute și cu invitații lansate și confirmate. Însă cele două spectacole nu vor fi prezentate pe scenă duminică deoarece până astăzi, 21 septembrie 2018, Naționalul timișorean nu a primit finanțarea pentru transportul trupei și al decorurilor, ceea ce face imposibilă deplasarea", se arată în comunicat.

"Lezează grav unul dintre principiile fundamentale"

"La nivel simbolic, absența Teatrului Național din Timișoara la Reuniunea Teatrelor Naționale, datorată nefinanțării transportului și diurnelor, proiectează o imagine în culori dezarmant de sumbre în ceea ce privește planificarea și interesul real și asumat acordate culturii în momentul istoric al sărbătoririi Anului Centenar.
Pentru Teatrul Național din Timișoara, considerația față de public este primordială. În consecință, faptul că duminică, 23 septembrie 2018, nu vom urca pe scenele Teatrului Național din Chișinău, lezează grav unul dintre principiile fundamentale ale Naționalului timișorean, un principiu care îi guvernează întreaga activitate din ultimii 13 ani, și anume respectul pentru spectator.


Dorim tuturor colegilor noștri din România și din Republica Moldova, tuturor teatrelor participante la Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, mult succes și spectacole reușite. Sperăm ca în viitor astfel de sincope să nu se mai repete, iar Teatrul Național din Timișoara să revină pe scenele din Chișinău cu spectacole relevante din dramaturgia românească", mai comunică cei de la TNT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel