Te porți frumos? Primești puncte. Psihologul german Gerd Gigerenzer: În peste 40 de orașe din China se fac experimente / video
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Psihologul german Gerd Gigerenzer, cunoscut mai ales pentru studiul utilizării raționalității limitate și a euristicii în luarea deciziilor, a fost invitatul lui Radu Golban, în cea mai nouă ediţie a emisiunii „Outlook”.

„Ați afirmat că sistemul de credite sociale este pe punctul să se insinueze și la noi, în Europa. Cum vă explicați acest lucru?”, l-a întrebat Radu Golban pe Gerd Gigerenzer.

„Mai întâi, ar trebui să lămurim ce este acest sistem de credite sociale. Majoritatea germanilor au auzit de SCHUFA (agenția care oferă informații despre gradul de îndatorare și solvabilitate a persoanelor) și de alte instituții asemănătoare. În Statele Unite, de exemplu, există FICO. Ideea sistemului de credite sociale este de a da fiecărui om un punctaj, o valoare numerică, un scor, care măsoară tot ce se poate măsura, inclusiv comportamentul politic, adaptabilitatea, comportamentul social (de exemplu, dacă îți vizitezi sau nu părinții în vârstă). Iar pentru toate astea, primești puncte. În prezent, în peste 40 de orașe din China se fac experimente în acest sens. Cetățenii capătă astfel o valoare, iar cei cu punctaj mare beneficiază de anumite avantaje (de exemplu, tratament preferențial la spitale). Cei cu punctaj mic primesc sancțiuni. De exemplu, în ultimii ani, zeci de mii de chinezi n-au avut posibilitatea să cumpere bilete de avion din cauza punctajului prea mic. Sau copiii lor nu mai au voie să meargă la cele mai bune școli private. Scopul este de a-i recompensa pe cei buni și de a-i sancționa pe cei slabi. Dar, evident, din perspectiva statului. Iată ce înseamnă acest sistem de credite sociale”, a spus Gerd Gigerenzer.

Cu alte cuvinte, a intervenit Radu Golan, „în viitor este posibil să nu mai fie de ajuns să ne plătim taxele pentru a fi cetățeni cu drepturi depline în societate. Ne îndreptăm, se pare, spre un sistem de evaluare a comportamentului prin puncte: vom fi recompensați sau sancționați. Ce efecte credeți că va avea un asemenea sistem asupra psihicului uman? Ce înseamnă să trăiesc cu bănuiala constantă că îmi este evaluat comportamentul? Cum ar putea să arate în viitor deciziile mele?”

„Oamenii se adaptează”, a spus psihologul. „Conform sondajelor, majoritatea chinezilor și-ar fi schimbat comportamentul. Iar schimbarea începe cu lucruri foarte simple: oamenii nu mai traversează pe roșu. Șoferii îi lasă pe pietoni să treacă pe zebră, ceea ce înainte nu se întâmpla întotdeauna. Corupția se diminuează. Există urmări pozitive. Pe de altă parte, s-a constatat și că oamenii nu mai consultă anumite site-uri politice, nu mai citesc despre Dalai Lama, ci respectă recomandările generale. Iar acest sistem nu doar că acordă scoruri oamenilor, ci le și dirijează comportamentul. Intenția este de a-i face să se conformeze. E ceea ce afirma cu multă vreme în urmă psihologul B. F. Skinner, potrivit căruia comportamentul uman ar fi determinat din exterior, și nu din interior (cum am fi tentați să credem)”, a explicat Gerd Gigerenzer în cadrul emisiunii „Outlook”.
 

Psihologul german Gerd Gigerenzer, invitatul lui Radu Golban la emisiunea „Outlook” de la DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel