Te îngrași repede și nu știi de ce? S-ar putea să îți lipsească această vitamină. Bilic: Vom depune mai ușor kilograme în plus
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Te îngrași repede și nu știi de ce? S-ar putea să îți lipsească această vitamină / Foto: Pixabay
Te îngrași repede și nu știi de ce? S-ar putea să îți lipsească această vitamină / Foto: Pixabay
Deficitul unei vitamine poate duce la îngrășare mai rapidă.

Deficitul de vitamina D poate duce la îngrășare mai rapidă, avertizează  Mihaela Bilic. Și deficitul de vitamina B12 poate cauza probleme de sănătate, mai explică nutriționistul.

"Se cuplează cu fibrele musculare. Și participă la bătăile inimii. Vorbim despre vitamina D. Din acestă legătură, înseamnă și că, în lipsa unei cantități suficiente, vom depune mai ușor kilograme în plus. Deficit de vitamina D, deficit de fier și deficit de vitamina B12 - se constată în cazul copiilor care nu consumă proteine de origine animală o perioadă lungă", a explicat nutriționistul Mihaela Bilic în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv.

Efectele deficitului de vitamina D

Cel mai mare consumator de calorii din organism este masa musculară, iar în celulele musculare, găsim calciu. Acest element este dependent de valori normale ale vitaminei D în sânge.

"Deficitul de vitamina D duce la scăderea principalului consumator, adică masa musculară, și predispune la obezitate. Pierdem consumatorul, adică masa musculară, începem sa ne îngrășăm", a explicat dr. Mircea Nicolae Panduru, medic specialist diabet și nutriție.

Vitamina D poate fi luată sub formă de suplimente la orice vârstă. Ea crește cantitatea de calciu pe care intestinul o poate absorbi din alimente și o introduce apoi în fluxul sanguin. Deficitul de vitamina D este legat de incapacitatea de a lupta eficient împotriva infecțiilor. De slăbiciune musculară și oboseală.

Lipsa vitaminei B12 și a fierului hemic

Și lipsa vitaminei B12 sau a fierului, pot produce slăbiciune musculară. Pentru e le avea pe toate este important să mâncăm în copilărie și în adolescență zilnic carne, ouă și brânzeturi.

"Sunt riscuri. Deficitul de fier care apare prin lipsa proteinei animale cu dezvoltare anemiei feriprive, deficitul de calciu cu vitamina D și deficit de vitamina B12 cu apariția anemiei și a afectării sistemului nervos. Este preluată în special din carne", a explicat dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatrie.

Fierul hemic se găsește doar în produse de origine animală, adică în carne. Lipsa sa provoacă anemie feriprivă. Tot anemie poate provoca și lipsa vitaminei B12. Și pe aceasta o găsim preponderent tot în carne.

 "Vitamina B12 este importantă în sinteza de acizi nucleici în toate celulele. Un deficit de B12 nu doar mărește volumul globului roșu și îți dă anemie macrocitară, dar poate să ducă până la reacții neurologice, amețeli", a explicat Dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel