Te confrunți cu căderea părului? Experții susțin că au descoperit o cauză principală, dar și noi modalități de tratare
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Experții britanici au descoperit un "mecanism biologic" care, susțin ei, cauzează subțierea părului. Descoperirea ar putea duce la un tratament pentru calviție. 

Experții britanici au descoperit un "mecanism biologic" care, susțin ei, cauzează subțierea părului. Descoperirea ar putea duce la un tratament pentru calviție. 

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au făcut descoperirea în mod neașteptat în cadrul unui experiment de laborator în care testau un medicament. Medicamentul era folosit pentru a vedea dacă acesta stimulează foliculii de păr din scalpul uman într-un vas.

Analiza a arătat că, atunci când un mecanism numit răspuns integrat la stres (ISR) era supraactivat, acesta avea un impact negativ asupra creșterii părului. 

Acest răspuns este important deoarece permite celulelor să pună frână activităților obișnuite atunci când sunt stresate, devenind parțial inactive pentru a se adapta și a face față stresului.

O celulă foliculară poate deveni stresată, de exemplu, pe măsură ce îmbătrânește și devine mai puțin capabilă să producă păr în mod corespunzător, încetinind creșterea.

Cu toate acestea, dacă ISR este supraactivat, poate provoca moartea celulelor - stopând complet creșterea părului sănătos.

Prin urmare, găsirea unei modalități de a opri supraactivarea ISR poate duce la un tratament pentru prevenirea căderii părului, a declarat echipa.

Căderea părului afectează aproximativ 85 % dintre bărbați până la vârsta mijlocie și aproape jumătate dintre femei suferă de această problemă până la vârsta de 70 de ani

Căderea părului afectează aproximativ 85 % dintre bărbați până la vârsta mijlocie și aproape jumătate dintre femei suferă de această problemă până la vârsta de 70 de ani, însă există puține tratamente. 

Echipa din Manchester încearcă acum să înțeleagă mai bine influența ISR în foliculii de păr și să studieze activitatea sa la persoanele care suferă de căderea părului, în speranța de a găsi opțiuni mai bune de medicamente pentru cei care au probleme cu subțierea părului.

Dr. Talveen Purba, autorul principal al studiului, a declarat: "Suntem extrem de încrezători, deoarece credem că activarea acestei căi ar putea juca un rol biologic important în restricționarea creșterii părului. Controlarea mecanismului biologic înseamnă noi tratamente".

Derek Pye, tehnicianul șef al grupului de cercetare și coautor al studiului, a adăugat: "Când ne uităm la foliculii de păr la microscop, este izbitor cât de consistent este răspunsul între foliculii de păr de la diferite persoane".

Deși nu există medicamente cunoscute în prezent care să influențeze ISR, există unele în curs de investigare în alte contexte, a declarat Dr. Purba.

Deși există deja unele medicamente pentru căderea părului, multe persoane care le iau se confruntă cu efecte secundare, iar gradul de regenerare a părului - dacă există - poate varia de la o persoană la alta, a adăugat el.

Marea majoritate a bărbaților care își pierd părul o fac din cauza chelirii de tip masculin, calviția, care este o afecțiune ereditară.

Pe lângă medicamentele pentru încurajarea creșterii părului, care includ minoxidil, un tratament topic ce poate fi luat atât de bărbați, cât și de femei, și finasteride, unii optează pentru tratamentul cu laser pentru a ajuta la revigorarea circulației în scalp și stimularea foliculilor de păr, în timp ce alții apelează la chirurgia de transplant de păr sau PRP.

Constatările au fost publicate în revista Plos One, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel