Data publicării:

Taxele secrete pregătite de guvernanți pentru români. Adrian Negrescu: Nu au nicio legătură cu realitatea economică!

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit despre noile taxe pregătite de către guvernanți pentru români.

Scandalurile din coaliție par că pun pe pauză planul fiscal, așteptat de Comisia Europeană. Vineri ar fi termenul limită pentru trimiterea acestui pachet de măsuri fiscale la Bruxelles. Astăzi ar urma ca planul fiscal să fie pus în transparență, însă nu vom vedea acolo măsuri concrete, asta pentru că potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, guvernul viitor va negocia cu Comisia Europeană punctual noile taxe și impozite, ele urmând a fi stabilite de recomandarea Băncii Mondiale. 

Dacă ne uităm la ce a recomandat Banca Mondială putem să spunem că oficialii au vorbit despre majorarea TVA-ului, despre introducerea impozitului progresiv, dar și creșterea taxelor pe proprietate. Totuși, guvernanții nu au dezvoltat aceste subiecte, nu au vorbit despre reforma fiscală și au precizat în acel plan că vor reduce cheltuielile. Mai exact, în fiecare an deficitul ar trebui să scadă cu 0,70 %, iar din măsurile aplicate ar trebui să mai reducă 1,1% din deficit. Cum vor face acest lucru potrivit planului fiscal? Vor reduce subvențiile pentru companiile de stat, vor elimina privilegiile pentru bugetari și vor reactualiza tarifele pentru serviciile public. În plus, în acel plan este menționat faptul că se vrea ca aceste servicii publice să fie la tarife din UE.

Sunt doar câteva măsuri care au fost incluse în planul fiscal și vor fi prezentate public, dar există și o derogare, iar planul spune că România va putea să atingă punctual o datorie de 60% din PIB. În prezent, dacă se depășește 55% datorie publică atunci statul este obligat să înghețe pensiile, salariile și cheltuielile cu asistența socială. Se pare că vor să scape de această înghețare prevăzută de lege și să permită depășirea datoriei. Totuși, rămâne de văzut cum va arăta acest plan fiscal pentru că vom afla detaliat care sunt noile taxe pe care le vom plăti abia după 1 ianuarie.

Adrian Negrescu: Multe dintre măsurile propuse de Boloș sunt niște simple povești

Analistul financiar Adrian Negrescu a comentat acest subiect în direct la TV. Întrebat dacă aceste măsuri fiscale pregătite de Guvern vor mulțumi Comisia Europeană, acesta a spus:

"Cu siguranță actuala Comisie Europeană va fi mulțumită. Probabil noua Comisie Europeană care va fi formată în decembrie va avea un alt cuvânt de spus, mai cu seamă că va trece și calendarul electoral din România. Multe dintre măsurile propuse de domnul Boloș acolo sunt niște simple povești, nu au nicio legătură cu realitatea economică. O creștere a încasărilor din impozitul pe venit, o creștere a încasărilor din TVA - tot felul de măsuri care din punctul meu de vedere, având în vedere că economia încetinește semnificativ și pare că ne ducem spre recesiune, nu au niciun efect economic.

Din această perspectivă se pune într-adevăr problema dacă vor crește taxele sau vor găsi și alte soluții. Eu cred că din păcate planul domnului Boloș va fi finanțat pe împrumuturi. Ne-am împrumutat anul acesta 40 de miliarde de euro, probabil anul viitor vom lua 60 de miliarde de euro împrumuturi pentru a avea cu ce să susținem toate cheltuielile și acele creșteri de taxe despre care se vorbește să le vedem de la 1 ianuarie 2026".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel