Data actualizării:
Data publicării:

Taxa de trecere pe Podul Giurgiu - Ruse poate fi plătită și online, însă nu din România

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Începând cu data de 5 iulie 2024, a fost introdusă posibilitatea plății electronice a taxei de trecere pe Podul Prieteniei: Ruse - Giurgiu. 

Noua opțiune permite plata online a taxei pentru traversarea Podului Giurgiu - Ruse pentru toate mașinile care părăsesc Bulgaria (până la 8+1 locuri), indiferent de țara lor de înmatriculare. De asemenea, se păstrează posibilitatea de a plăti la fața locului în numerar sau cu card bancar, potrivit Agenției Vamală din Bulgaria.

Posibilitatea de a plăti online taxa de trecere a podului în direcția Ruse - Giurgiu este disponibilă pe portalul electronic al Agenției Naționale a Vămilor la următoarea adresă: https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=40&isActive=id6.

Legea stabilește taxa și aceasta este aceeași pentru plata în numerar și fără numerar - 2 EUR sau 4 BGN. Nu există taxe suplimentare pentru tranzacțiile online și fără numerar.

Plata online poate fi efectuată în avans și în orice moment. După efectuarea plății, clientul primește o confirmare pe adresa de e-mail specificată de către acesta. Când autoturismul apare la Podul Dunării - Ruse pe drumul de ieșire din Republica Bulgaria, un ofițer vamal verifică plata taxei pentru vehiculul respectiv prin numărul de înmatriculare.

Se așteaptă ca prin noua posibilitate de plată electronică a taxei de trecere pe Podul  Ruse - Giurgiu, timpul pentru controlul taxei pentru autoturisme să fie redus semnificativ, ceea ce va avea un efect asupra fluidizării traficului.

Taxa de trecere este administrată de Agenția Națională a Vămilor atunci când se traversează Podul Ruse - Giurgiu în direcția de ieșire din țară, în conformitate cu art. 10, alin. 4 din Legea Drumurilor și în conformitate cu Tariful pentru taxele colectate pentru traversarea și utilizarea rețelei rutiere naționale.

La traversarea podului în direcția opusă – din România în Bulgaria, taxa este administrată de autoritățile române. Veniturile din taxa de trecere pentru autoturisme pentru anul 2023 se ridică la aproape 2,8 milioane BGN, iar pentru primele șase luni ale anului 2024, acestea au ajuns deja la peste 1,225 milioane BGN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel