Data actualizării:
Data publicării:

Taxa pe zahăr poate duce la şomaj. Avertismentul unui ministru de Finanţe. "Ajungem să ne omorâm industria"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Alexandru Nazare, fost ministru de Finanţe din partea PNL, trage un semnal de alarmă privind taxa pe produsele cu zahăr şi spune că acest lucru ar putea duce la... şomaj. 

"Să clarificăm un lucru, că am auzit multe vorbite public. Prin PNRR nu am fost forţaţi să eliminăm cele două cote de TVA. Nu există vreo referinţă la asta. Cel mult s-a discutat pe îngheţarea cotelor, aşa cum sunt. În raportul Băncii Mondiale, însă, apar astfel de referiri, pentru că sunt văzute în zona excepţiilor, ca zone prin care veniturile la buget sunt diminuate. Dar e ceva diferit. Aprobarea PNRR, modul în care sunt formulate jaloanele şi raportul BM, sunt diferite. Şi conţinutul raportului e una, PNRR e alta. Noi ne uităm la ce scrie în jalon, aia trebuie să respectăm. 

Nu ne-a forţat nimeni prin PNRR să eliminăm cele două cote de TVA. Cote diferenţiate de TVA sunt în multe ţări. Recomandarea a fost alta. Ni s-a spus că am introdus foarte multe excepţii şi că nu mai putem să introducem altele. Pentru că veniturile scad, cheltuielile cresc. Deci trebuie să ne oprim cu excepţiile!", a declarat Alexandru Nazare la Ce Se Întâmplă. 

"Bun, dar asta nu înseamnă mai mulţi bani pentru alimente, scoşi din buzunar, când îţi creşte TVA?", a intervenit Răzvan Dumitrescu. 

"Când îţi creşte TVA de la...? Evident că asta înseamnă", a punctat Nazare. 

"Eu mă uitam. E bine asta cu zahărul, că nu e sănătos excesul de zahăr, poate se mai abţine lumea. Dar şi la produsele bio au majorat TVA", a mai spus Dumitrescu, 

"Haideţi să discutăm şi despre zahăr. Înţeleg modul în care a fost formulată măsura, e vorba de sănătate. Dar cred că trebuie să ne uităm şi la industrie. Avem industrii de sucuri în România, avem fabrici care, pe această măsură, vor avea o scădere care poate ajunge la 30%. Am putea avea pierderi de locuri de muncă, un impact mult mai mare. Trebuie să ne uităm ca măsura pe care o introducem să nu dăuneze. Plus că ar putea să avantajeze producători din străinătate care livrează aici sucurile lor cu zahăr, şi nu au această taxă. Şi ajungem să avem produse cu zahăr din afară şi ne omorâm industria. 

Eu sper că s-a gândit cineva la asta. Nu ştiu cum vor arăta măsurile în varianta finală, dar sper din tot sufletul să se fi gândit", a completat Alexandru Nazare. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel