Data actualizării:
Data publicării:

Taxa ascunsă, cinică, pe care ne-o percepe statul. Elena Cristian: Ne-am fi putut lupta dacă salariile ar fi crescut. Schimbări fiscale dezastruoase

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În contextul în care nici mâncarea săracului nu mai este accesibilă românilor, Elena Cristian, analist economic DCBusiness, atrage atenția cu privire la situația economică a României. 

Adrian Negrescu spunea că "preţurile ne întorc la meniul din anii '90 - cu parizer, margarină şi cartofi - şi că "inflaţia este taxa ascunsă pe care statul ne-o percepe în mod cinic de doi ani". Elena Cristian, analist DC Business, a spus cum vede situația economică a României, în acest context.

"Domnul Negrescu cred că nu a mai cumpărat de mult timp cartofi. S-au scumpit foarte mult, în ultimul an. La un moment dat, erau în topul alimentelor cu cea mai rapidă creştere a preţului pe kilogram. Cartofii nu mai sunt chiar aşa accesibili", a precizat Elena Cristian, al România TV.

"Schimbările fiscale au avut efecte dezastruoase"

"Este al treilea an consecutiv când suntem lideri la rata inflaţiei în Europa. Nu s-a reuşit lupta cu inflația, nu a dat roade în România.

România are o economie dependentă. Motorul de creştere nu depinde doar de noi. Importăm foarte mult, nu doar alimente, serviciile pe care le prestăm depind de economiile altor ţări şi, în consecinţă, rata inflaţiei este influenţată de mult mai mulţi factori decât alte economii din zona euro.

Cu o rată a inflaţiei atât de mare, ne-am fi putut lupta dacă salariile ar fi crescut în ritmul în care a mers rata inflaţiei. Doar că salariile au stagnat şi din cauza măsurilor fiscale luate de actuala guvernare. Schimbările fiscale de anul trecut şi de la începutul acestui an, cel puţin în mediul privat au avut efecte dezastruoase - salariile nu au mai putut creşte, pentru că a trebuit să fie acoperite anumite modificări de impozite şi taxe şi atunci oamenii simt mult mai mult această rată a inflaţiei ridicate decât ar fi simţit-o dacă mediul de afaceri şi-ar fi permis o creştere a salariilor cel puţin cu rata inflaţiilor.

Trebuie regândită toată această politică fiscală. Din păcate, suntem în an electoral şi există această tendinţă spre populism tot mai mult. Politicienii promit creşteri de pensii, de salarii, dar fără o strategie fiscală pe termen lung", a spus analistul DC Business.

"Privatul impozitat mai mult nu şi-a mai permis"

Elena Cristian i-a răspuns Oanei Mareș care, la finalul comentariului său, a precizat: "Îmi permit să vă contrazic. Au crescut şi salariile - spuneaţi că nu au crescut. Nu au crescut poate în acelaşi ritm, însă au crescut pensiile, a crescut salariul mediu net în 2023 cu 15%, salariile profesorilor. Au existat creşteri şi pentru populaţie. Mai avem de lucrat".

"Da, salariile au crescut, dar pe fondul creşterilor din sectorul bugetar, nu din sectorul privat. Creşterea medie este dată de creşterea salariilor în sectorul bugetar. Sigur că statul şi-a permis să crească salariile, pentru că încasează taxe şi impozite de la noi. Privatul impozitat mai mult - şi anul trecut, şi anul acesta - nu şi-a mai permis măcar să indexeze salariile cu rata inflaţiilor. Să ne gândim că la stat lucrează 1,5 milioane de oameni, în privat peste 4 milioane. Din aceste 4 milioane de persoane, foarte puţine au primit ceva bani în plus la începutul anului. Nu s-a putut, ca urmare a contextului în care ne aflăm şi nu doar din cauza războiului, ci şi din cauza modificărilor", a punctat Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel