Urmărește emisiunea live
Țările UE înregistrează un succes în reducerea vânzărilor de antibiotice veterinare
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Lukas Hartmann/ Pexels
Fotografie de la Lukas Hartmann/ Pexels
Vânzările de antibiotice utilizate pentru uz animal s-au îredus cu aproape 50% în perioada 2011-2021, potrivit unui nou raport emis de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), punând UE pe drumul cel bun pentru a-și atinge ambițiile, dar cu un avertisment că sectorul nu ar trebui să se relaxeze.

Raportul anual al agenției privind supravegherea europeană a consumului de antimicrobiene veterinare (ESVAC) a fost lansat vineri (18 noiembrie) și acoperă un total de 31 de țări europene, inclusiv 29 de țări UE/SEE.

Acesta a constatat că, din 2011, țările europene au ”redus substanțial” vânzările de antibiotice veterinare la animale. 

Pentru cele 25 de țări care au furnizat seturi continue de date, vânzările totale de antibiotice veterinare au scăzut cu 47% între 2011-2021 – cea mai mică valoare raportată vreodată.

Între timp, în numai trei ani, între 2018 și 2021, cele 27 de state membre ale UE vizate în raport au realizat deja o reducere de 18%, sau aproximativ o treime din obiectivul stabilit în politica alimentară emblematică a UE, strategia Farm to Fork, potrivit Euractiv.

Strategia stabilește obiectivul de a reduce la jumătate vânzările de medicamente valoroase până în 2030 în eforturile de a reduce răspândirea rezistenței antimicrobiene (AMR), care este cauzată de utilizarea pe scară largă a antibioticelor, atât în ​​medicina umană, cât și în cea veterinară. Astfel, antibioticele sunt din ce în ce mai ineficiente împotriva infecțiilor și fac ca infecțiile cunoscute în mod obișnuit să nu fie tratate. 

Numai infecțiile bacteriene rezistente sunt asociate cu aproape cinci milioane de decese pe an în întreaga lume, cu aproximativ 1,3 milioane de decese atribuite direct superbacteriilor de rezistență, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să enumere AMR printre cele mai mari 10 amenințări globale. 

În mod crucial, raportul EMA a mai constatat că vânzările de clase de antibiotice considerate extrem de importante în medicina umană – care, prin urmare, necesită o utilizare prudentă în creșterea animalelor – au scăzut, de asemenea, considerabil între 2011 și 2021, reprezentând doar 5,5% din vânzările totale în 2021. 

O continuare a acestei tendințe de scădere în restul de opt ani ar pune statele membre pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul pentru 2030 de reducere a antibioticelor, concluzionează raportul. 

Pentru Ivo Claassen, șeful diviziei de medicamente veterinare a EMA, acest succes poate fi atribuit unui efort concertat din partea industriei agroalimentare.

”Rezultatele pozitive reflectă eforturile medicilor veterinari, fermierilor și industriei farmaceutice de a reduce utilizarea antibioticelor pentru a preveni rezistența la antimicrobiene”, a spus el.

Pentru Claassen, aceasta înseamnă, de asemenea, că inițiativele politice ale UE și campaniile naționale care promovează utilizarea prudentă a antibioticelor la animale au un ”impact pozitiv”. 

Citește și:

Rezistenţa la antibiotice provoacă în Europa zeci de mii de decese

ermenul de rezistență la antibiotice se referă la capacitatea unei bacterii de a rezista acțiunii unuia sau mai multor  medicamente antibiotice  și, prin urmare, de a supraviețui și de a se înmulți chiar și în prezența acestora. 

Rezistența la antibiotice este astăzi una dintre principalele probleme de sănătate publică la nivel mondial și, în ultimele decenii, organisme internaționale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au produs recomandări și au propus strategii menite să țină sub control fenomenul.

Peste 35.000 de persoane mor anual din Europa din cauza infecţiilor rezistente la antibiotice, a informat joi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relatează Agerpres.

"Asistăm la creşteri îngrijorătoare ale numărului de decese atribuite infecţiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene", a declarat Andrea Ammon, directorul agenţiei europene de sănătate.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel