Ţările G20, 'profund preocupate' de criza alimentară globală
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Grupul G20 al principalelor economii ale lumii este 'profund preocupat' de criza alimentară globală, potrivit unui proiect pentru o declaraţie finală comună a summitului de la Nusa Dua, în Indonezia, transmite marţi DPA. 

Securitatea alimentară globală a fost 'exacerbată de conflictele actuale şi tensiuni', scrie G20, cerând folosirea 'tuturor instrumentelor disponibile' pentru combaterea crizei şi 'protejarea celor mai vulnerabili în faţa foametei'. Invadarea Ucrainei de către Rusia, care a început la sfârşitul lunii februarie, a avut un impact sever asupra pieţelor alimentare globale.

Cele două ţări sunt considerate doi dintre cei mai importanţi exportatori de cereale la nivel mondial. Statele membre G20, inclusiv Rusia, au promis că vor 'acţiona pentru a promova securitatea alimentară şi energetică şi a sprijini stabilitatea pieţelor, oferind susţinere temporară şi direcţionată', potrivit comunicatului comun.

'Vom întreprinde acţiuni coordonate suplimentare pentru a aborda provocările pentru securitatea alimentară, inclusiv creşterea preţurilor şi penuria de produse alimentare şi îngrăşăminte la nivel global', adaugă documentul citat.

Vezi și - ”Ucraina, în jocurile foamei!” Kuleba cere ASEAN să împiedice Rusia să boicoteze acordul exportului de cereale

Ucraina cere țărilor din Asia de Sud-Est sprijin pentru acordul de export de cereale ucrainene. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a solicitat sâmbătă ţărilor din Asia de Sud-Est să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să joace "jocurile foametei", referindu-se la acordul privind exportul de cereale ucrainene, care ar putea să expire săptămâna viitoare, relatează Reuters și Agerpres. Acordul care permite exportul de alimente şi îngrăşăminte din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră - mediat de ONU şi Turcia în iulie - ar putea lua sfârşit la 19 noiembrie dacă Rusia sau Ucraina ar avea obiecţii faţă de prelungirea sa.

Vorbind într-o conferinţă de presă în Cambodgia în marja summitului ASEAN, Dmitro Kuleba a declarat că menţinerea Rusiei în acord este insuficientă şi ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că inspectorii săi nu întârzie deliberat transporturile, forţând creşterea preţurilor pe plan mondial.

"Nu este suficient doar să păstrăm Rusia la bord.Este de asemenea important să ne asigurăm că inspectorii ruşi care participă la această iniţiativă acţionează cu bună credinţă şi verifică navele fără întârzieri artificiale", a spus el, adăugând că ţări din Africa şi Asia au de suferit.

"Lansez un apel către toţi membrii ASEAN să ia toate măsurile posibile pentru a împiedica Rusia să mai joace jocurile foametei cu lumea", a insistat Kuleba. 10 milioane de tone de cereale și alimente au ieșit pe baza acordului din Ucraina


Potrivit ONU, peste 10 milioane de tone de cereale şi alte alimente au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului respectiv. Naţiunile Unite au avertizat că războiul Rusiei agravează criza alimentară globală, condamnând alte zeci de milioane de oameni la foamete. Ucraina s-a alăturat pentru prima oară summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi unui summit paralel în Asia de Est. Printre cei prezenţi se numără lideri ai SUA, Japoniei, Coreei de Sud şi Australiei, precum şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Kuleba a spus că Lavrov nu a cerut o întâlnire cu el în marja summitului, conform cutumelor diplomatice.

"Dacă o va face, vom lua în considerare cu atenţie cererea sa", a spus ministrul ucrainean, adăugând că Rusia trebuie să abordeze toate negocierile cu bună credinţă.

"Nu există nici măcar un singur indice care să arate că Rusia caută sincer negocieri", a afirmat el.

"Am stat la o masă pentru o poză frumoasă, am fost acolo, am făcut-o, am încercat", a spus în continuare Kuleba referitor la discuţiile cu partea rusă din trecut.

Şeful diplomaţiei ucrainene a mai spus că a discutat în timpul întâlnirilor cu liderii din Asia de Sud-Est despre modalităţile prin care aceştia pot sprijini Ucraina şi le-a transmis că exprimarea neutralităţii şi necondamnarea Rusiei este împotriva intereselor lor.

”Cel mai rău lucru pe care îl poate face o ţară este să nu facă nimic”, a apreciat ministrul ucrainean de externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel