Țările baltice au expulzat patru diplomați ruși
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Țările baltice au expulzat patru diplomați ruși  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Țările baltice au expulzat patru diplomați ruși / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
NATO şi cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au anunţat vineri că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Republica Cehă, care a declarat sâmbătă că va expulza 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, transmit AFP şi Reuters.

Ministerul de Externe lituanian a afirmat că Vilniusul va expulza doi membri ai personalului ambasadei Rusiei în semn de solidaritate cu Cehia în legătură cu acest incident fără precedent şi periculos, în timp de Estonia şi Letonia au indicat că vor expulza câte un diplomat rus.

Persoanele care fac obiectul acestor expulzări au folosit acoperirea diplomatică pentru a spiona, a precizat şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis.

În UE ar trebui să fie mai puţini spioni ruşi sub acoperire. Colegii noştri cehi au făcut lumină cu privire la activităţile fără precedent ale spionilor ruşi, a spus Landsbergis.

Cehia a acuzat sâmbătă serviciile secrete ruse de orchestrarea unei explozii mortale pe teritoriul ceh în 2014, presupuşii autori fiind identificaţi drept aceiaşi cu cei suspectaţi de Londra în dosarul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal, în 2018. Premierul ceh Andrej Babis a declarat că explozia de la Vrbetice (estul Republicii Cehe) în care două persoane au murit a fost un atac terorist fără precedent pe teritoriul Cehiei, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel