Tăriceanu: Situaţii de criză: ce este important pentru România
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Pentru că România este stat membru UE şi NATO, Călin Popescu-Tăriceanu susţine că este important să aibă acces la cele mai recente şi mai performante soluţii pentru situaţii de criză .

Tăriceanu a participat joi la 'Romanian Save and Rescue Forum', cu tema 'Soluţii inteligente pentru combaterea situaţiilor de criză apărute în urma calamităţilor naturale sau a atacurilor teroriste', eveniment desfăşurat la Palatul Parlamentului.

'Doresc să salut această iniţiativă ca pe o formă de organizare între factorii cu putere de decizie politică, din domeniul apărării şi asigurării ordinii şi liniştii publice şi firme specializate în asigurarea mijloacelor tehnice necesare înzestrării instituţiilor abilitate din domeniu. Este cu atât mai important cu cât ţara noastră şi-a asumat implementarea angajamentului, luat în cadrul Summitului NATO din Ţara Galilor din 2017, referitor la alocarea a 2% din PIB pentru Apărare. Consider că este important pentru ţara noastră, ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, aflată în prima linie a statelor lumii libere care apără valorile universale ale democraţiei şi respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, să aibă acces la cele mai recente şi mai performante soluţii pentru situaţii de criză şi, din acest punct de vedere, apreciez iniţiativa dumneavoastră de astăzi, pe care o consider necesară şi oportună', a afirmat Tăriceanu în deschiderea evenimentului.

El susţine că este datoria oricărei ţări să îşi dezvolte capacitatea de reacţie prin înzestrarea la cele mai înalte standarde de eficienţă.

'În noul context de securitate euroatlantic, având prezente şi fiind conştienţi de diversele ameninţări hibride, precum şi de existenţa şi dezvoltarea conflictelor asimetrice, precum şi constantele pericole teroriste, este de datoria oricărei ţări să îşi dezvolte capacitatea de reacţie prin înzestrarea la cele mai înalte standarde de eficienţă', a adăugat Tăriceanu.

El a amintit că România, înţelegând pericolele potenţiale cu care se confruntă, a iniţiat, împreună cu mareşalul Senatului Republicii Polone, Stanislaw Karczewski, pilonul parlamentar al Formatului Bucureşti (B9), platformă de dezbatere şi cooperare regională a problematicii de apărare şi securitate specifice Flancului Estic al NATO.

'Alături de România şi Polonia, acest format de consultare cuprinde şi celelalte ţări membre NATO, de la Marea Neagră la Marea Baltică: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Ungaria. Toate aceste ţari au înţeles necesitatea realizării convergenţei de vederi şi acţiunii unitare pentru contracararea ameninţărilor existente sau potenţiale.

[citeste si]

Primul Summit Parlamentar al Formatului B9 urmează să se concretizeze la Bucureşti în perioada 17 - 19 aprilie', a punctat Tăriceanu. Preşedintele Senatului a apreciat că 'Romanian Save and Rescue Forum' se înscrie 'în rândul eforturilor comune ale clasei politice şi ale comunităţii de business care activează în domeniul înzestrării, în domeniile securităţii şi apărării, de a asigura cele mai bune mijloace şi opţiuni necesare îndeplinirii, de către instituţiile şi organismele abilitate, a misiunilor încredinţate'. Romanian Save and Rescue Forum este organizat de Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor şi Horus Vision. AGERPRES/(A, AS - autor: Livia Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel