Tăriceanu, propunere pentru primari
Aflat în județul Buzău, pentru susțineara candidaților Alianței Liberalilor și Democraților, copreședintele Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că în această campanie electorală, candidații la primăriile buzoiene trebuie să plece de la ideea dezvoltării economice a orașelor.
Astfel, copreședintele ALDE a susținut la Buzău o conferință de presă alături de președintele ALDE Buzău ing. Mihai Cristescu – care candidează și pentru funcția de președinte al Consiliului Județan Buzău - , candidatul ALDE la Primăria Buzău - Andrei Neder, vicepreședintele executiv al ALDE Buzău - Nicolae Voinea, candidatul ALDE la Primăria Râmnicu Sărat - Sorin Robe și candidatul ALDE la Primăria Nehoiu - Florin Manea.
„Știu că există un nivel de așteptare destul de ridicat pentru o schimbare în administrația publică locală și am să vă explic care sunt coordonatele principale pe care cred eu că ar trebui să se defășoare acțiunea viitoare, atât la nivelul orașului, din partea primarului Andrei Neder, cât și din partea președintelui de Consiliu Județean, domnul inginer Cristescu. Ca în foarte multe locuri din țară, administrația locală se mulțumește să gestioneze un buget întotdeauna insuficient și așteaptă dacă nu cumva mai poate să primească de la Guvern fonduri suplimentare. Ei bine, eu le propun buzoineilor și colegilor mei o altă abordare", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
"Trebuie să plecăm de la ideea dezvoltării economice a orașului, care să se bazeze, pe de o parte, pe ajutorarea celor care desfășoară activități economice – întreprinzători locali – pentru a-și dezvolta și mai mult afacerile și a doua coordonată, atragerea de investiții suplimentare din partea lor sau a altora care sunt din afara Buzăului. Mi-aduc aminte cu plăcere, cu ceva timp în urmă, am fost la Buzău la inaugurarea fabricii de parbrize de automobile. Adică oportunități sunt, dar ele trebuie exploatate. Spun lucrurile acestea pentru că dezvoltarea economică va mări baza de impozitare.
[citeste si]
Deci vor fi mai mulți angajați, se vor crea locuri de muncă, va exista o perspectivă mai bună și pentru populația activă adultă – își găsesc un serviciu mai bine plătit - , cât și pentru cei tineri care nu trebuie să plece care-ncotro să-și caute un loc de muncă. Locurile de muncă create suplimentar aduc venituri suplimentare la buget și astfel administrația locală poate să gândească noi proiecte, care să vină în întâmpinarea dorinței cetățenilor.
Ei bine, ce poate să facă în acest sens administrația? Păi în primul rând, fie președintele consiliului județean, fie primarul orașului trebuie să fie primul ambasador al promovării acestor proiecte. El trebuie să se ducă să vorbească despre oportunitățile care sunt și să încerce să atragă investiții suplimentare. Și acest lucru așa se face peste tot: primarul și președintele de consiliu județean se duc, participă la reuniuni economice, vorbesc despre orașul, regiunea, județul lor și încearcă să atragă investitori. Apoi trebuie să le vorbească despre ceea ce pot să le ofere. Eu propun ca în Buzău să se creeze o zonă industrială unde consiliul județean și cu primăria în parteneriat să asigure toate utilitățile publice, terenul să se dea în concesiune pe 49 sau 99 de ani, pentru că asta reprezintă o cheltuială mare în orice investiție care începe și apoi să se propună un regim fiscal avantajos, care să ajute pentru început orice investiție – scutirea de impozite pe o perioadă limitată.
Împreună cu consilul local trebuie decisă perioada: doi ani, trei ani, cât se consideră util. Nu trebuie ajutați numai cei noi, care vin, trebuie ajutați și cei care funcționează, pentru că criza economică din 2009 până în 2012 a marcat profund capitalul românesc". În cadrul conferinței de presă, Călin Popescu Tăriceanu a abordat și subiectul crizei din sănătate. Despre care a spus că: „Există riscul pierderii încrederii cetățenilor în sistemul public de sănătate, dacă nu se întreprind măsuri care să restabilească această încredere. În momentul de față, atât Guvernul, cât și președintele mi se pare că bâjbâie și nu știu ce să facă. I-am spus primului ministru că nu grup de lucru trebuie să înființeze la Guvern, ci o celulă de criză care să analizeze și să ia măsuri rapid de remediere a situației. Am văzut că președintele convoacă o ședință a CSAT-ului. Foarte bine. În același timp ne-a transmis că să nu ne așteptăm la mari lucruri în urma acestei ședințe. Eu mă aștept ca această ședință să nu fie una formală, la finele căreia președintele să iasă și să ne spună niște banalități. Pentru că este evident că suntem într-o situație gravă, pentru că sunt conexiuni pe care nu le știm exact, dar care au permis să livreze dezinfectanți spitalelor fără ca aceștia să fie eficienți", a mai declarat Tăriceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News