Tăriceanu, despre votul ALDE la buget: Ne provoacă o uriaşă nemulţumire
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat, joi, că decizia privind modul în care parlamentarii formaţiunii vor vota proiectul bugetului pe anul 2016 va fi luată în structurile de conducere, existând 'o uriaşă nemulţumire'.
'Nu am luat această hotărâre încă. O să discutăm în structurile de conducere ale ALDE, dar este clar că bugetul ne provoacă o uriaşă nemulţumire', a declarat Tăriceanu, la finalul conferinţei 'Drepturile Omului: O revoluţie permanentă', organizată la Parlament de grupurile parlamentare ale ALDE, întrebat fiind dacă parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva proiectului de buget.
În opinia președintelui Senatului, în proiectul de buget, domenii de interes, precum sănătatea sau educaţia, nu sunt finanţate corespunzător, în timp ce 'forţa statului este infinit mai bine subvenţionată'. 'Constatăm că, în proiectul de buget pe care actualul guvern l-a trimis Parlamentului spre examinare, sistemul de apărare primeşte de două ori mai multe fonduri decât sistemul naţional de educaţie, cercetare şi inovare, iar serviciile secrete de patru ori mai mult decât cultura şi patrimoniul naţional. (...)
[citeste si]
De fapt, constatăm, analizând bugetul, că forţa statului este infinit mai bine subvenţionată decât demnitatea şi creativitatea cetăţenilor. Dreptul acestora la o viaţă autonomă, responsabilă, împlinită şi rodnică păleşte în faţa dorinţei statului de a-şi spori puterea de control asupra vieţii cetăţenilor. (...) Sunt domenii care sunt complet neglijate, cum ar fi educaţia şi sănătatea, unde sunt alocate sume derizorii, care par mai degrabă să conducă la ideea că ne resemnăm sau că aceia care construiesc bugetul acceptă ideea că România este o ţară de mâna a doua, la periferia UE', a mai susţinut acesta.
Chestionat fiind dacă apreciază ca justificată majorarea bugetului alocat, pentru anul 2016, Administraţiei Prezidenţiale, Călin Popescu-Tăriceanu a replicat: 'Nu am o problemă cu bugetul vreunei instituţii, cu bugetul Preşedinţiei. Nu am analizat structura bugetului Preşedinţiei, dar pot să spun că, de câte ori merg la Cotroceni, clădirea este într-o stare de degradare profundă şi nimeni nu s-a preocupat până acum de restaurarea ei. Este o clădire reprezentativă, în care România primeşte şefi de stat şi, din punctul meu de vedere, sunt necesare o serie de cheltuieli, dar nu ştiu dacă până la a dubla bugetul instituţiei'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News