Tăriceanu despre desecretizarea protocoalelor SRI - PÎCCJ: Fără fiţe!
Desecretizarea protocoloalelor SRI cu Parchetele trebuie făcută fără fiţe, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, precizând că "sunt poveşti că ţin de securitatea naţională".
Preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Braşov, că desecretizarea protocoalelor de colaborare încheiate de SRI şi Parchete trebuie făcută 'fără multe fiţe şi învârteli', el adăugând că sunt 'poveşti' argumentele că ţin de securitatea naţională.
Fără multe fiţe, fără foarte multe învârteli, documentele trebuie scoase, prezentate şi cu asta basta. Ceea ce vă spuneam la început, unii încearcă să spună, am văzut şi un ziarist (...) care spunea că poate nu este bine pentru motive de siguranţă naţională. Nu, este foarte bine să ştim ceea ce se întâmplă cu referire la cetăţean. Când aceste protocoale secrete au dus la implicarea serviciilor de informaţii în zona de activitate judiciară e clar că este o încălcare gravă a Constituţiei şi a legilor în vigoare şi trebuie să vedem totul fără nici un fel de rezervă. Poveştile astea cu referire că aici este vorba de securitate naţională să le lase în altă parte, să le-o spună altora, cu uniformă şi cu legitimaţie', a afirmat Tăriceanu.
El a răspuns astfel la o întrebare adresată de jurnalişti referitoare la o eventuală opoziţie din partea instituţiilor respective cu privire la desecretizarea acestor documente.
Declaraţiile lui Augustin Lazăr
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, marţi, cu privire la solicitarea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de desecretizare a protocoalelor încheiate între structurile de Parchet şi Serviciul Român de Informaţii, că Ministerul Public va face mai întâi o analiză de legalitate, iar apoi va lua o decizie.
Este o decizie importantă desecretizarea şi ea se va lua de îndată ce se va încheia operaţiunea de analiză temeinică în această problemă. Ca orice altă decizie, Ministerul Public face mai întâi o analiză de legalitate, apoi luăm măsura. Discutăm de principiu, facem o analiză pentru a vedea dacă există condiţiile legii pentru aceasta, a explicat Lazăr, la sediul CSM.
Procurorul general a afirmat ulterior, în şedinţa CSM, că în privinţa desecretizării protocolului între structurile de Parchet şi SRI trebuie 'cântărit' între binele public, securitatea naţională şi interesul public.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News