Tăriceanu: Cu Ponta in locul lui Zgonea, legea e adoptată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Prezent la Târgu Jiu, luni, la o conferință de presă, co-președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a susținut că legea energiei pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia și e convins că dacă Ponta va veni în locul lui Zgonea, legea va fi adoptată.

"Vin acum la un alt punct care nu ține strict de campania de alegeri locale.  Văd în ultima perioadă bâlbâielile Guvernului în toate domeniile. Dar pentru că sunt astăzi în mijlocul dumneavoastră ceea ce este important de discutat este perspectiva și soarta sistemului energetic românesc. Cu Dian Popescu cu care suntem colegi și ne și cunoaștem de o bună bucată de vreme, am avut în ultima perioadă câteva discuții foarte serioase legate de modul în care trebuie modificată legislația din domeniul energetic, legislația actuală, în așa fel încât să putem asigura echilibrul sistemului energetic național. Din păcate, modificările legislative și investițiile care s-au făcut pe domeniul energiilor regenerabile au creat un dezechilibru major în sistemul energetic, care nu poate să funcționeze numai la cheremul celor care livrează energiei ieftină.

Sigur, foarte bine că e ieftină, dar nu o pot face de o manieră constantă, nu pot livra energie electrică constant în sistemul energetic, ei sunt dependenți de condițiile meteo și prin urmare noi trebuie să asigurăm o centură de siguranță pentru sistemul energetic.

Această centură de siguranță este întotdeauna asigurată de centralele care funcționează pe sisteme clasice să spunem, termoenergie", a declarat președintele Senatului.

Legea pe care noi am modificat-o și a și fost și adoptată în Senat  și vă spun că am convingerea că va fi adoptată și de Camera Deputaților, dacă ajunge Victor Ponta președintele Camerei, n-am nici cea mai mică emoție. Dar altfel, o să discut cu toți colegii din PSD și sunt convins că vom avea majoritatea să trecem această lege și prin Camera Deputaților.

[citeste si]

Acesta a menționat că încearcă să facă corecțiile necesare, în așa fel încât erspectiva de funcționare a Complexului Energetic Oltenia să fie asigurată și în ceaa ce privește partea de exploatare de cărbuni, deci de materia primă și în ceea ce privește producția de energie. 

"Pentru că noi nu putem să lăsăm funcția de bază, de echilibrare a sistemului energetic să dispară și să ajungem să importăm între 700 și 1000 de megawați pe zi, cum s-a întâmplat în ultima perioadă. Este cu totul și cu totul anormal.
Deci să importăm, plătim, de altfel, subvenții pentru energia care se exportă de către centralele pe energie regenerabilă.
 
Da, plătim noi toți subvenție și pe de altă parte ce facem? Închidem întreprinderile care sunt în România și care au și locuri de muncă, pierdem și locuri de muncă, asta e logica? Deci modificările noastre legislative vin să  introducă această corecție după dezechilibrul care a avut loc în perioada 2009- 2010, când, în ideea atingerii obiectivului de a avea 20% din producție pe energie regenerabilă s-au dat drumul la certificate verzi și la proiecte de investiție fără să se gândească că se duce toată această, cum să îi spun, nouă direcție de investiții într-o dezechilibrare a sistemului energetic și iată în ce situație am ajuns în momentul de față.
 
Sigur că aici avem o obligație suplimentară, să punem presiune pe Guvern ca să continuăm investițiile în retehnologizarea Complexului Energetic Oltenia, în așa fel încât prin retehnologizare să putem  ține costurile sub control și să fie competitiv în continuare ca centru vital de producție a energiei electrice”, a susținut Tăriceanu.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel