Data publicării:
Tărâmul tinereții veșnice, nu departe de România. Un bărbat ar fi trăit 168 de ani
Un tărâm nu departe de Balcani găzduiește nenumărați centenari, iar cel mai longeviv om de acolo ar fi trăit 168 de ani.
Există o serie de destinații din întreaga lume renumite pentru longevitatea rezidenților lor. Un colț al globului despre care nu se vorbește atât de mult și găzduiește singurul Muzeu al Longevității din lume se află în Lerik, în sudul Azerbaidjanului. Țara Caucazului de Sud găzduiește mai multe regiuni cunoscute pentru rezidenții care trăiesc până la vârste cu trei cifre, inclusiv zonele Lankaran și Nagorno-Karabakh. Dar o alta, Lerik, are reputația de a avea cea mai mare concentrație de centenari.
În acest tărâm de smarald de deasupra norilor din Munții Talysh, la care se ajunge cu greu pe un drum serpentin, oamenii par să fi descoperit un secret pentru o viață lungă și sănătoasă.
Muzeul Longevității adună în două camere viețile de sute de ani a celor din zona Lerik
Muzeul Longevității, care dispune de două camere, construit în 1991 și renovat în 2010, deține peste 2.000 de exponate care documentează viețile și amintirile celor mai vârstnici locuitori ai regiunii. Acesta prezintă durata de viață a fiecăruia cu articolele de uz casnic care le-au supraviețuit, cum ar fi trei generații de fiare de călcat pe cărbune. Există cufere pline cu batice și cămăși, ulcioare și boluri de argint, șosete frumos tricotate și covoare vopsite manual, care sunt încă viu colorate în ciuda vârstei lor.
Și apoi sunt scrisorile, scrise atât în azeră, cât și în rusă, artefacte personale atât de vechi încât cerneala începe să se estompeze. Poate cele mai captivante exponate sunt portretele centenarilor care acoperă pereții muzeului. Aceste imagini, datând din anii 1930, au fost donate de fotograful francez Frederic Lachop.
Muzeul și statisticile oficiale din Azerbaidjan definesc „centenarul” mai vag decât v-ați aștepta: aici este clasificat oricine de peste 90 de ani. Cu toate acestea, în 1991, erau peste 200 de persoane în Lerik înregistrate ca având mai mult de 100 de ani, dintr-o populație de 63.000. Cifrele au fost mai puțin impresionante de atunci, iar localnicii dau vina pe radiațiile de la turnurile de comunicații și pe declinul mediului ambiental, dar ar putea la fel de ușor să se reducă la o simplă evidență mai riguroasă.
Astăzi, există 11 persoane cu vârsta de peste 100 de ani, dintr-o populație locală de 83.800.
A trăit până la 168 de ani, iar cei din familie îi calcă pe urme. Cu ce lideri de stat coresponda longevivul cioban azer
Actualul cel mai în vârstă cetățean din Lerik este Raji Ibrahimova, are 105 ani. Recordul îl deține Shirali Muslumov, un cioban care se presupune că a trăit până la 168 de ani, vârsta atinsă de cel mai celebru centenar din zonă. Paginile galbene ale pașaportului său susțin că s-a născut în 1805 și piatra funerară afirmă că a murit în 1973. Dacă ar fi adevărat, ar fi cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată.
Din păcate, la începutul secolului al XIX-lea, înregistrările de nașteri au avut loc rar în satele atât de îndepărtate precum locul de naștere al lui Muslumov, Barzavu, așa că nu există o înregistrare certă a zilei și anului în care s-a născut.
Nenumărate scrisori trimise din întreaga lume cu ocazia diferitelor sale zile de naștere nu lasă nicio îndoială că el avea într-adevăr o vârstă foarte respectabilă, dar în general se ia în considerare o marjă de eroare de minimum 20 de ani.
Printre cei care corespondeau cu Muslumov s-au numărat și liderul comunist vietnamez Ho Chi Minh, care i-a trimis o carte poștală întâmpinându-l cu ”Dragă bunicule”. Această genă a longevității pare să apară în familie. Fiica sa în vârstă de 95 de ani, Halima Qambarova, a declarat pentru CNN Travel că, deși s-ar putea să nu trăiască până la 168 de ani, ca tatăl ei, speră să trăiască cel puțin până la 150 de ani, ca bunicul ei, sau 130 de ani, ca mătușa ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News