Țara unde pensia şi salariul minim sunt insuficiente pentru a cumpăra 1 kilogram de carne de vită
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Țara unde pensia şi salariul minim sunt insuficiente pentru a cumpăra 1 kilogram de carne de vită / Foto Pexels
Țara unde pensia şi salariul minim sunt insuficiente pentru a cumpăra 1 kilogram de carne de vită / Foto Pexels
Salariul minim pe economie şi pensiile din Venezuela, echivalentul a 7,59 dolari pe lună, nu ajung nici măcar pentru a cumpăra 1 kilogram de carne de vită, care în magazinele din Caracas se vindea miercuri cu preţuri între 8 şi 10 dolari, transmite EFE.

Peste 5 milioane de oameni au acest venit, care a scăzut miercuri la 7,59 de dolari la cursul oficial, după ce a fost echivalentul a 29,68 de dolari în martie, când guvernul a aprobat majorarea salariului şi a pensiei, ultima decretată până în prezent.

Salariul nu a fost îndeajuns în această miercuri nici pentru a cumpăra un kilogram de brânză de bivoliţă, care se vindea cu 8,43 de dolari, însă a fost suficient pentru a cumpăra o cutie de 30 de ouă, echivalentul a 5,75 de dolari.

În situația de față, o familie de 5 persoane are nevoie de echivalentul a peste 470 de dolari pe lună pentru a-şi putea permite coşul alimentar de bază, conform estimărilor Centrului de Documentare şi Analiză Socială al Federaţiei Profesorilor din Venezuela (Cendas-FVM).

Aprecierea dolarului, care a fost de 52% în luna decembrie, îi afectează în principal pe venezuelenii care continuă să câştige în moneda locală - bolivarul -, care în această lună s-a devalorizat cu 34% faţă de dolarul american.

Nemulţumirea clasei muncitoare, nu doar din cauza salariilor mici, dar şi din cauza scăderii condiţiilor de muncă, s-a manifestat în protestele pe care organizaţiile sindicale le-au declanşat în acest an 2022.

Conform ONG-ului Observatorul Venezuelean privind Conflictele Sociale (OVCS), în luna noiembrie au avut loc 499 de manifestaţii, multe dintre ele cu participarea lucrătorilor publici şi a pensionarilor, care au denunţat 'puterea scăzută de cumpărare' a salariilor şi pensiilor 'pe fondul fluctuaţiilor zilnice ale dolarului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel