Țara unde o 'fantomă' patrulează contra Covid - 19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
O apariţie albă, cu părul lung, 'bântuie' de câteva zile un sat din nord-estul Malaysiei, înspăimântându-i pe locuitorii superstiţioşi, astfel încât să rămână acasă şi să respecte măsurile de izolare impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei de coronavirus, relatează vineri AFP. 

Această 'fantomă' este Muhammad Urabil Alias, un locuitor din satul Kemaman, care a avut ideea să se constumeze cu un veşmânt lung, alb, o mască şi o perucă şi să patruleze în timpul nopţii.

'Urmăream ştirile şi vedeam că tot mai mulţi oameni mor (...) Am decis să îi sperii pe localnici', astfel încât să respecte izolarea, a declarat pentru AFP bărbatul în vârstă de 38 de ani. La fel ca alte ţări, Malaysia a impus măsuri stricte de izolare pentru a preveni răspândirea coronavirusului ordonând izolarea la domiciliu şi închiderea şcolilor şi a tuturor întreprinderilor neesenţiale. Malaysia a înregistrat peste 5.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 80 de decese.

Inițiativă eficientă

Această iniţiativă inedită de a-i convinge pe oameni să rămână acasă s-a dovedit eficientă într-o ţară în care se menţine credinţa în fiinţele supranaturale, în special în regiunile rurale. Un locuitor din acest sat, Muhammad Abdillah, a explicat că atunci când tinerii văd 'fantoma' pe străzi, 'aleargă ca nebunii ca să intre la ei în casă'.

El a adăugat că 'acum, înainte să iasă, ei verifică dacă fantoma este sau nu în preajmă'.

Când Muhammad Urabil Alias a publicat pe reţelele sociale o fotografie cu el costumat în fantomă, aceasta a avut rapid succes. Motiv pentru care poliţia a venit la el acasă. El a povestit că iniţial s-a temut că va fi arestat, însă agenţii l-au felicitat pentru iniţiativă şi au dorit să facă împreună o fotografie.

'Fantomă' similară și în Indonezia

O iniţiativă similară a fost adoptată şi în Indonezia, după cum a relatat Reuters la începutul săptămânii. Astfel, satul Kepuh de pe insula Java a desfăşurat mai multe 'fantome' care patrulează pe străzi, în speranţa că o superstiţie străveche îi va ţine pe oameni în case, departe de coronavirus. Însă, când şi-au făcut apariţia prima dată, luna aceasta, ele au avut un efect opus.

În loc să-i ţină pe oameni la distanţă, i-au făcut să iasă din case, în încercarea de a surprinde aceste apariţii. Organizatorii au schimbat de atunci tactica, lansând patrule-surpriză de 'pocong' desfăşurate de voluntari din sat, care joacă rolul fantomelor. Când Reuters a vizitat recent satul Kepuh, strategia neobişnuită părea să dea roade, sătenii fugind înspăimântaţi când îşi făceau apariţia 'fantomele', potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel