Data publicării:

Țara unde mai mult de jumătate din populație a rămas fără apă potabilă, din cauza secetei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Mai mult de jumătate dintre cei 3,5 milioane de cetățeni ai Uruguayului nu au acces la apă potabilă de la robinet, iar experții spun că situația ar putea continua luni de zile.  

Mai mulți activiști care luptă împotriva schimbărilor climatice au prezis criza cu ani în urmă, subliniind vulnerabilitatea rezervorului unic care furnizează apă în zona metropolitană din jurul capitalei, Montevideo.

După standardele din America Latină, Uruguay este o țară cu venituri mari și s-a considerat, istoric, că are resurse abundente de apă. Cei care au avertizat despre scăderea aprovizionării au fost considerați fataliști, iar investițiile au fost amânate, scrie The Guardian.

Trei ani consecutivi de secetă aproape că au golit rezervorul de apă dulce, iar pentru a evita lipsurile, furnizorul de apă administrat de stat, OSE, a adăugat treptat, de la începutul anului, apă nepotabilă din estuarul Rio de la Plata.

La începutul lunii mai, amestecul a atins nivelurile maxime de sodiu și cloruri recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar acum are dublul acestor niveluri, ceea ce oferă apei un gust respingător și ridică întrebări cu privire la potențiale efecte nocive asupra sănătății.

Autoritățile susțin că substanțele chimice afectează doar gustul și mirosul apei și nu reprezintă neapărat un risc pentru sănătatea majorității oamenilor.

Unele grupuri vulnerabile, cum ar fi bebelușii, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni de sănătate, au fost avertizate împotriva consumului de apă, dar au existat afirmații contradictorii cu privire la siguranța acesteia pentru populația mai largă.

Álvaro Mombrú, decanul facultății de chimie de la Universidad de la República, a declarat că nu va recomanda consumul acesteia în prezent, în timp ce colegul său Arturo Briva, decanul facultății de medicină, a spus că apa este considerată în continuare sigură, dar a avertizat că „ pe măsură ce nivelurile cresc și timpul de expunere crește, pot apărea unele repercusiuni”.

Experții au sfătuit să se facă dușuri mai scurte și au existat rapoarte crescute de daune la încălzitoarele de apă.

Un sondaj din mai a constatat că aproximativ jumătate dintre oamenii din zona afectată și-au redus consumul de apă de la robinet și 35% au încetat complet să o bea.

Guvernul a scutit apa îmbuteliată de la taxe și a anunțat că va oferi apă îmbuteliată gratuită pentru peste 500.000 de persoane.

Mario Bidegain, un meteorolog, a spus că calcularea cantității de ploaie necesară pentru a readuce situația la normal a fost o sarcină dificilă. Dacă vor fi ploi abundente, așa cum era de așteptat până la începutul lunii septembrie, autoritățile vor trebui totuși să decidă dacă vor reduce nivelurile de sodiu și clorură la normal sau dacă vor păstra un fel de amestec pentru a păstra proviziile în cazul în care seceta continuă. „Probabil că vom ieși încet din asta”, a spus Bidegain.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel