Data actualizării:
Data publicării:

Țara părăsită masiv de cetățeni din cauza vieții scumpe. Pleacă spre un trai mai bun: Locul despre care spun că ”pare să aibă totul”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
pexels
pexels
Cetățenii acestei țări au considerat că țara lor natală nu mai este un loc benefic în care să-și ducă traiul zilnic. Așa că au plecat. 

Oamenii părăsesc Noua Zeelandă, în număr record, pe măsură ce șomajul crește, ratele dobânzilor rămân ridicate și creșterea economică este anemică, arată statisticile guvernamentale, conform Reuters. 

Datele publicate marți de Statistics New Zealand au arătat că 131.200 de persoane au părăsit Noua Zeelandă până în iunie 2024. Aproximativ o treime dintre aceștia se îndreptau spre Australia.

Australia e preferată

În timp ce migrația netă, numărul celor care sosesc minus cei care pleacă, rămâne la niveluri ridicate, economiștii se așteaptă, de asemenea, ca aceasta să scadă pe măsură ce numărul cetățenilor străini care doresc să se mute în Noua Zeelandă scade din cauza economiei slabe. 

De exemplu, Merrily Allen plănuiește în prezent mutarea împreună cu partenerul ei și fiica de 14 ani la începutul anului 2025 în Hobart, capitala și cel mai populat oraș al statului insular Tasmania, Australia. "Există o mulțime de oportunități acolo. Ei caută mereu, mereu oameni în profesia mea", a spus Allen, care lucrează în administrația stomatologică.

"Am o mulțime de prieteni care au plecat (în Australia)... doar pentru oportunitățile de muncă mai bune, a unui trai mai bun. Australia pare să aibă totul” spune Merrily Allen. 

Pandemia a întors neozeelandezii acasă

În timpul pandemiei, neozeelandezii s-au întors masiv acasă, fiind înregistrat cel mai mare număr din punct de vedere istoric. Dar acasă economia nu-i mai susține, așa că au decis să plece, iată, spre Australia, care, după cum spune Allen, are totul: de la un trai mai bun la oportunități de angajare. Ceee ce Noua Zeelandă nu mai are, dat fiind șomajul ridicat. 

Și economiștii remarcă faptul că neozeelandezii, frustrați de costul vieții, ratele mari ale dobânzilor și mai puține oportunități de angajare, caută să se mute în Australia, Marea Britanie și în alte părți.

Probleme economice

Economia Noii Zeelande se luptă după ce Banca Centrală a crescut ratele de numerar cu 521 de puncte de bază în cea mai agresivă înăsprire de la introducerea ratei oficiale de numerar în 1999. Creșterea anuală a economiei a fost de 0,2% în primul trimestru, șomajul a crescut la 4,7% în al doilea trimestru, iar inflația rămâne la 3,3%.

În plus, Australia a recrutat și a oferit pachete de relocare în domenii precum asistența medicală, poliție și învățământ, unde au lipsuri de competențe care atrag neozeelandezii ce nu au nevoie de vize pentru a lucra acolo. În același timp, guvernul Noii Zeelande a întreprins o reducere semnificativă a serviciului public al țării, lăsând mulți muncitori calificați în șomaj. 

Între timp, în România

Conform datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat, în iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, în contextul în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,71%, cele nealimentare cu 6,92%. De asemenea, serviciile s-au scumpit cu 8,52%.


"Indicele preţurilor de consum în luna iulie 2024 comparativ cu luna iunie 2024 a fost 100,60%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,2%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 a fost 5,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2023 - iulie 2024) faţă de precedentele 12 luni (august 2022 - iulie 2023) a fost 6,8%", conform unui comunicat al INS... Citește aici mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel