Ţara în care şcolile se vor închide în cazul unor întreruperi de curent
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
"În cazul unei întreruperi temporare a curentului electric, a doua zi dimineață nu se va face școală" - aşa sună anunţul oficial dintr-o ţară europeană.

Școlile din Franța care se află în zone în care alimentarea cu electricitate se întrerupe, conform unei scheme stabilite de autoritățile din energia franceză, nu vor ține orele de curs pentru elevi în acea parte a zilei, urmând să îi primească într-un interval orar ulterior sau a doua zi, potrivit declarațiilor ministrului Educației din Republică, Pap Ndyaie, și a informațiilor din presa franceză despre situația energetică, după cum notează FranceInfo.

Potrivit sursei citate, Pap Ndiaye spune că școlile vor fi “inevitabil” afectate de posibilele întreruperi de curent în această iarnă, în caz de supraconsum de energie electrică. “Rețeaua de școli este prea importantă pentru a le izola de rețeaua generală de electricitate. Nu putem acorda prioritate școlilor”, explică acesta.

În cazul unei întreruperi temporare a curentului electric, “a doua zi dimineață nu se va face școală”, confirmă oficialul francez, precizând că totuși “un anumit număr de școli care sunt situate în apropierea structurilor prioritare”, făcând referire la spitale și azile, cel mai probabil, vor putea “găzdui copiii personalului prioritar”, a precizat el, fiind în aceeași rețea electrică separată. “Vom discuta cu autoritățile locale în zilele următoare pentru a vedea cum se vor organiza cantinele, dar și transportul școlar” în aceste situații, a mai spus ministrul Ndyaie.

Cum se va face informarea

Thomas Giraudeau, jurnalist specializat pe Educație al publicației franceze amintite, scrie că “în fiecare seară, la ora 17:00, părinții vor putea să acceseze site-ul Enedis, aplicația EcoWatt sau site-ul monecowatt.fr pentru a vedea dacă școala copiilor lor se află într-o zonă în care a doua zi va avea loc o pană de curent”. Tot ministrul Pap Ndiaye a declarat pentru publicația citată că directorii de școli vor anunța părinții cu o zi înainte de întreruperea de curent electric pentru a ști cu cine să își lase copiii cât timp sunt la serviciu.

Dacă întreruperea curentului electric are loc în oraș între orele 8:00 și 10:00 sau între orele 10:00 și 12.00, atunci școlile din orașul respectiv vor fi închise dimineața, iar dacă întreruperea este programată între orele 18:00 și 20:00, cei afectați vor fi elevii de liceu, orele lor de la 17:00 și 18:00 urmând să fie anulate sau mutate pentru a le da timp să plece acasă înainte de începerea întreruperii de curent, mai scrie jurnalistul Giraudeau.

În prezent, jumătate dintre reactoarele Franței sunt deconectate din cauza unor lucrări de întreținere în curs sau întârziate, sau din cauza unor probleme de structură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel