Țara în care salvamarii sunt ajutați de câini
O plajă europeană are o echipă inedită de salvamari.
Salvamarii de pe o plajă din sudul Spaniei au un ajutor nebănuit din partea a șase câini antrenați special pe salvarea oamenilor, transmite Digi 24.
Mai mult decât atât, câinii au o forță mare care o depășește pe cea a oamenilor, ceea ce le permite nu doar să înoate în căutarea persoanelor aflare în largul mării, dar și să tragă bărci cu o greutate impresionantă.
Echipați cu veste de salvare speciale, câinii, în majoritatea din rasele Labrador și Newfoundland, patrulează pe plaja Levante de lângă Malaga alături de conductorii lor, pe care îi însoțesc și pe jet-ski-uri, dar și pe bărcile de salvare.
”Ei pot detecta curenții din mare pe care oamenii nu îi pot detecta”, a declarat instructorul canin Miguel Sanchez, citat de Daily Mail.
Câinii din rasa Newfoundland sunt capabili să înoate 5,6 km (trei mile marine) și să tracteze plute de salvare care cântăresc până la trei tone metrice sau transportă șase persoane, în timp ce labradorii pot trage 2,4 tone și își folosesc simțul olfactiv acut pentru a localiza persoanele dispărute.
Câinii salvatori se află la primul lor sezon, iar autoritățile speră ca anul viitor să poată fi folosiți și pe alte plaje din Spania, potrivit Digi 24. De altfel, dresarea unui astfel de câine durează opt luni.
FOTO: captura video Daily Mail
În primele șase luni ale anului 2024 a fost înregistrată o mare creștere a numărului de înecuri, cu 61 de decese raportate numai în luna iunie, potrivit Federației Regale Spaniole de Salvare și Salvare (RFESS), scrie The Olive Press. Cifra din iunie a fost a doua cea mai mare pentru orice lună din iunie 2017, care a raportat 70 de decese.
Astfel, 198 de persoane s-au înecat în prima jumătate a acestui an - cu 16% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023 și depășit doar în ultimii ani, în 2016 și 2017.
Statisticile acoperă toate zonele acvatice, inclusiv plajele, râurile, piscinele și parcurile acvatic. ”Aceste cifre ne arată în mod clar că mai este încă mult de lucru în ceea ce privește sensibilizarea și informarea scăldătorilor”, a declarat Alberto Aguilar, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență și Protecție Civilă al UNIVERSAE.
”Creșterea în luna iunie a incidentelor face dificilă stabilirea unui model clar”, a adăugat el. Aguilar a subliniat că pe coaste există combinații de factori meteorologici nefavorabili, cum ar fi valurile puternice și curenții interni.
Citește și: Un copil de 11 ani a murit înecat în Constanța. Fusese dat dispărut de părinți
Ce obligații aveți când sunteți la mare
În perioada 16-22 iulie 2024, la nivelul litoralului românesc, 9 persoane au fost salvate de la înec, în timp ce 5 persoane au decedat din cauza accidentelor prin submersie.
În punctele de prim ajutor înființate pe litoral , echipajele corturilor de prim ajutor au asistat medical 279 persoane, dintre care 103 au fost transportate la spital pentru investigații medicale amănunțite, notează presa locală.
Potrivit normelor metodologice din 18 septembrie 2007 privind organizarea serviciilor publice de salvare acvatică - salvamar și a posturilor de prim ajutor pe plajă, art. 6, ”Persoanele care utilizează plajele, ștrandurile, parcurile acvatice și porturile de agrement nautic în scopuri de agrement au următoarele obligații:
a) să respecte semnalizările panourilor de avertizare și de informare pentru vizitatori;
b) să nu depășească în înot limita marcată de geamanduri;
c) să nu între în înot în zonele periculoase marcate și înconjurate cu balize;
d) să păstreze curățenia la locul de ședere de pe plaje, ștranduri, parcuri acvatice și porturile de agrement nautic, precum și a apei;
e) să nu între în apă atunci când este interzisă îmbăierea;
f) să anunțe postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul pericolului de înec al unei persoane”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News