Țara în care s-a decis legal: angajații au dreptul de a se deconecta de la telefoane și mail-uri după program
Locuitorii din această țară au de astăzi dreptul legal de a se deconecta de la telefoane şi e-mail-uri, după orele de program.
O lege cu privire la dreptul australienilor de a ignora telefoanele, email-urile şi mesajele text venite de la şefi în afara orelor de program, care a fost adoptată în luna februarie, a intrat luni în vigoare pentru companiile medii şi cele mari, transmite Agerpres.
"Astăzi este o zi istorică pentru salariaţi", a salutat preşedintele Australian Council of Trade Unions, Michele O'Neil. Acesta a adăugat că australienii vor putea "petrece mai mult timp cu cei apropiaţi fără stresul că sunt obligaţi să răspundă constant la apelurile şi mesajele în interes de serviciu considerate nerezonabile".
În virtutea noii legi, salariaţii vor putea de acum înainte să refuze să "monitorizeze, citească sau să răspundă" la solicitările angajatorilor în afara orelor normale de muncă.
Au existat și rețineri
Legea a fost primită cu răceală de patronat. "Legea referitoare la 'Dreptul a se deconecta' a fost adoptată precipitat, este prost concepută şi creează confuzie", a apreciat Australian Industry Group, una din cele mai importante organizaţii patronale din Australia. "Angajatorii şi angajaţii nu vor fi siguri când anume pot accepta sau efectua apeluri în afara orelor de muncă pentru a propune efectuarea de ore suplimentare", a adăugat organizaţia patronală.
Legea din Australia este similară cu altele din unele ţări din Europa şi America Latină. Dreptul de deconectare a intrat în vigoare în Franţa în 2017, în Spania în 2018 şi în Belgia în 2022.
Studiile arată că dreptul de a se deconecta este unul care este benefic pentru angajaţi, susţine Chris Wright, profesor la Universitatea din Sydney.
"Existenţa unei măsuri care reface, într-o anumită măsură, graniţa dintre viaţa profesională şi cea personală a oamenilor este un lucru pozitiv, cu siguranţă pentru angajaţi, dar şi pentru angajatori", a apreciat Chris Wright, în special în sectoarele care încarcă să atragă noi angajaţi.
Legea adoptată în luna februarie în Australia a intrat luni în vigoare pentru companiile medii şi mari. Firmele mici, cu mai puţin de 15 salariaţi, au obţinut un răgaz suplimentar şi vor fi obligate să aplice această lege începând din data de 26 august 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News