Țara în care poți fi dat în judecată pentru că nu ți-ai respectat contractul verbal. În România, nici contractul scris nu are mare valoare / video
Autor: Anca Murgoci | Publicat pe: 08 noi 2022, 18:12
WhatsApp
Fotografie de la Kampus Production: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/acte-contract-acord-afacere-8815877/
Fotografie de la Kampus Production: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/acte-contract-acord-afacere-8815877/
În Anglia, te poate da cineva în judecată pentru că nu ți-ai respectat contractul verbal. În România, cu un contract scris, semnat și ștampilat, riști să nu se respecte nimic.

Despre acest subiect a vorbit sociologul Alfred Bulai la DC News și DC News TV, la emisiunea „Nod în papură”.

„Astăzi, în Anglia, te poate da cineva în judecată pentru că nu ți-ai respectat contractul verbal. Nu trebuie să fie un contract scris”, a zis sociologul Alfred Bulai.

Apoi, Alfred Bulai a venit cu un exemplu din perioada 1990.

„În anii 1990, aveam un coleg de facultate care stătea în Anglia. Îmi povestise un lucru care, pentru mine, era șocant și părea incredibil. Îndrăgea o pisică, maidaneză, și începuse să aibă grija de ea, adică să-i dea mâncare. Și mi-a zis că intrase în panică pentru că se dăduse o lege prin care risca să intre la închisoare. Așa credea cel puțin. Legea spunea că dacă îngrijești un animal și îi dai mâncare, iar la un moment dat, nu o mai faci, era violență împotriva animalelor. Dar nu era pisica lui! Era o pisică de pe stradă. Pur și simplu îi dădea mâncare, dar dacă venea cineva și spunea că și-a bătut joc de pisică și nu i-a mai dat mâncare, risca închisoare. Acolo, o promisiune chiar și față de un animal este un contract. În România... este invers. Dacă îi spui cuiva că aveți un contract, ți-l rupe în față”, a mai zis sociologul la emisiunea „Nod în papură”. 

VEZI ȘI: Cazul Mihai Viteazu

„Vă dau un exemplu ca să ne înjure lumea, dau acest exemplu studenților mei: Cazul Mihai Viteazu.

Mihai Viteazu s-a dus și a cumpărat tronul. A strâns bani, s-a împrumutat de la boierii români și de la turci, și a cumpărat tronul. El a făcut un contract, însemnând că a stabilit niște reguli. Boierii l-au ales domnitor, cu condiția să dea ulterior bani, un fel de tribut. Era partea a unei înțelegeri de tip contract. Când au venit să ia banii, Mihai Viteazu i-a „ars” inclusiv pe cei care îl împrumutaseră.

Noi am învățat la istorie că acesta e un act de eroism. Să nu respecți contractul. Era o înțelegere, dar nouă ni s-a predat la școală că Mihai Viteazu nu putea să accepte așa ceva și a preferat să se lupte cu ei”, a amintit Alfred Bulai.

„Ce vreau să spune e că noi nu am avut istoric cultivată ideea de contract. Adică o promisiune care trebuie respectată. Atunci sigur că nu poți avea încredere, nu ai avut modele culturale care să fie promovate în societate”, a conchis profesorul și sociologul Alfred Bulai, în cadrul emisiunii „Nod în Papură”, difuzată la DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?