Țara în care Kraken, nouă variantă de COVID care provoacă îngrijorare, ar putea deveni dominantă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Țara în care Kraken, nouă variantă de COVID care provoacă îngrijorare, ar putea deveni dominantă  / Foto: Pixabay
Țara în care Kraken, nouă variantă de COVID care provoacă îngrijorare, ar putea deveni dominantă / Foto: Pixabay
Kraken, nouă variantă de COVID care provoacă îngrijorare, ar putea deveni dominantă într-o țară.

În Rusia, primul caz de infectare cu noua subvariantă a tulpinii Omicron de coronavirus XBB.1.5, numită "Kraken" și considerată a fi mult mai infecțioasă, a fost înregistrat în regiunea Penza, a raportat Rospotrebnadzor, scrie Interfax.

"Primul caz de infecție cu subvarianta Omicron – XBB.1.5 "Kraken" a fost înregistrat în regiunea Penza, ca parte a monitorizării datelor de secvențiere a genomului SARS-CoV-2", se spune în mesaj.

În același timp, Rospotrebnadzor a menționat că în prezent a fost stabilită o gamă largă de soiuri ale tulpinii Omicron în Federația Rusă, dar linia BA.5 rămâne dominantă. Varianta Delta, care s-a răspândit în a doua jumătate a anului 2021, a fost depistată în cazuri izolate în toamna lui 2022.

"Alte tulpini nu au fost înregistrate în ultimele luni", a spus ministerul rus.

Anterior, a fost raportat că noua subvariantă a coronavirusului - Kraken este foarte contagioasă, dar evoluția bolii este evaluată ca fiind ușoară.

Kraken poate deveni varianta dominantă în Federația Rusă

Este probabil ca varianta Kraken să devină dominantă în Rusia, a declarat Kamil Khafizov, șeful laboratorului de cercetare genomică de la Institutul Central de Cercetare al Rospotrebnadzor, pentru Interfax.

"Cu un grad destul de mare de probabilitate, subvarianta Kraken a lui Omicron poate deveni dominantă în Rusia. Cel puțin, putem trage o astfel de concluzie pe baza datelor din alte țări", a spus Khafizov, răspunzând la întrebarea agenției dacă varianta Kraken prezintă o amenințare.

El a clarificat că noua variantă XBB.1.5, denumită și Kraken, este o sublinie "recombinantă" de "Omicron" cu o mutație suplimentară în proteina spike.

Cum s-a format Kraken



"Se știe că genomul său este format din două părți - una aparține Centaurului (BA.2.75), cealaltă - unei alte subvariante a Omicronului BA.2.10.1. O astfel de combinație "reușită" de modificări l-a înzestrat cu capacitatea de a evita parțial acțiunile protectoare de neutralizare a anticorpilor pe care mulți oameni le-au dezvoltat ca răspuns la infectare sau vaccinare”, a adăugat Khafizov.

În același timp, el a subliniat că Kraken este una dintre subvariantele Omicron, o tulpină a COVID care a îmbolnăvit un număr mare de oameni. Potrivit acestuia, mulți ruși sunt vaccinați, iar "contactele anterioare cu Omicron i-au pregătit pentru o întâlnire cu Kraken".

 "Avem un fel de protecție imunitară în aproape toată lumea", a mai spus acesta.

Khafizov a mai menționat că toate testele înregistrate în Federația Rusă fac posibilă identificarea unor noi variante a coronavirusului.

"De fapt, a fost detectat cu ajutorul unor astfel de teste, după care materialul este trimis spre secvențiere, unde tulpina a fost determinată direct", a adăugat el.

Anterior, specialistul șef independent al Ministerului rus al Sănătății pentru boli infecțioase, Vladimir Chulanov, a mai spus că noua subvarianta Omicron are un potențial ridicat de răspândire.

"Conform previziunilor specialiștilor europeni, se poate răspândi pe scară largă în Europa încă din februarie", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel