Data publicării:

Țara în care faci pușcărie pentru democrație... și nu e Rusia

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp

Paisprezece persoane au fost găsite vinovate în cel mai mare proces de securitate națională din Hong Kong, referitor la acuzațiile aduse împotriva celor denumiți "Hong Kong 47", campioni ai democrației.

Verdictul, pronunțat joi de un complet de judecători de securitate națională desemnați de guvernul din Hong Kong, a fost imediat condamnat de organizațiile pentru drepturile omului, scrie The Guardian.

Într-o decizie anunțată joi, panelul de judecători a stabilit că 14 persoane au comis infracțiunea de "conspirație pentru subminarea puterii de stat" prin organizarea de alegeri primare neoficiale în 2020. Cei condamnați includ un organizator și 13 candidați, aproape toți fiind foști politicieni.

Procesul, care a durat zece luni, s-a încheiat în decembrie, la peste 1.000 de zile după ce grupul a fost arestat pentru prima dată. Printre cei găsiți vinovați se numără foștii parlamentari și activiști Helena Wong, veteranul Leung "Long Hair" Kwok-hung, jurnalista Gwyneth Ho și cetățeanul cu dublă cetățenie Hong Kong-Australia, Gordon Ng. Doi inculpați, fostul consilier districtual Laurence Lau Wai-chung și fostul asistent social Lee Yue-shun, au fost achitați de acuzații. Aceștia sunt primii care au fost achitați în urma unui proces sub legea securității naționale din 2020.

Cei 16 inculpați au fost singurii care s-au declarat nevinovați din grupul de 47 de persoane acuzate la începutul anului 2021, după raiduri masive ale poliției de securitate națională la locuințele și birourile lor. Majoritatea grupului se află în închisoare de atunci. Cei 31 care au pledat vinovat își așteaptă încă sentințele. Judecătorii au decis să finalizeze procesul celorlalți înainte de a trece la sentințiere.

Cei 45 de activiști condamnați riscă pedepse de până la închisoare pe viață.

Joi dimineață, toți cei 16 inculpați au stat în boxa acuzaților, în spatele unui panou de sticlă, în timp ce cei trei judecători au anunțat verdictul. Instanța a fost apoi suspendată pentru a permite părților să citească hotărârea și să discute eventualele cereri pe care doresc să le depună. Lau și Lee au primit inițial permisiunea de a părăsi boxa, dar procuratura a cerut ca aceștia să rămână în arest preventiv pe cauțiune, în timp ce se gândeau la posibilitatea unor apeluri. Hotărârea, publicată online, a afirmat că planul grupului de a obține o majoritate în Consiliul Legislativ al Hong Kong-ului – pentru a bloca proiectele de lege bugetare și a forța demisia șefului executivului dacă aceasta nu era de acord cu cerințele mișcării pro-democrație – a fost o încălcare a mini-constituției Hong Kong-ului, Legea Fundamentală.

Orice act care "ar interfera serios, ar perturba sau ar submina îndeplinirea îndatoririlor și funcțiilor Guvernului era clar un act care ar pune în pericol securitatea națională în Hong Kong", se arată în hotărâre.

Alegerile primare au avut loc pe 11 și 12 iulie 2020, organizate de juristul și activistul Benny Tai, care a fost și organizatorul protestelor din 2014 cunoscute sub numele de "mișcarea umbrelelor", pentru care a ispășit patru luni dintr-o sentință de 16 luni de închisoare.

Acestea nu au fost primele alegeri primare organizate în Hong Kong, inclusiv de către taberele pro-establishment, dar au avut loc la mai puțin de două săptămâni după introducerea legii securității naționale (NSL), impusă de Beijing pentru a ajuta autoritățile din Hong Kong să distrugă mișcarea pro-democrație rămasă după protestele în masă din 2019.

În zilele anterioare, ministrul din Hong Kong, Erick Tsang, a avertizat într-un interviu că alegerile primare ar putea încălca NSL. Cu toate acestea, organizatorii au continuat, iar peste 600.000 de rezidenți din Hong Kong au participat, ceea ce a fost interpretat pe scară largă ca un act de protest împotriva represiunii guvernamentale.

Verdictele de vinovăție de joi erau așteptate pe scară largă, dar în afara instanței, susținătorii au plâns. Sute de persoane au participat la audiere, unii stând la coadă peste noapte pentru a-și asigura un loc. Bunica Wong, o activistă cunoscută, a fluturat un steag al Hong Kong-ului în afară și a strigat în semn de protest. Un susținător a sosit la ora 4 dimineața. "Vreau să intru pentru a-mi arăta sprijinul [pentru inculpați]", a declarat aceasta pentru The Guardian. "Este un caz despre alegeri și cred că guvernul aduce niște acuzații nejustificate împotriva lor, iar acest lucru nu este acceptabil."

Aceasta a refuzat să-și dea numele de teama de a fi identificată, dar a spus că nu este îngrijorată să participe la proces pentru a susține figurile pro-democrație.

"Este dreptul nostru să avem o instanță deschisă și să intrăm și să ascultăm."

Cel puțin o duzină de diplomați străini, majoritatea din Uniunea Europeană, au participat și ei. Adjunctul șefului biroului UE din Hong Kong, Matthias Kauffmann, a declarat că au urmărit îndeaproape cazul. "Observăm procesele pentru a ne arăta interesul și angajamentul față de drepturile omului și democrația la nivel mondial."

Cazul "Hong Kong 47" a fost criticat pe scară largă de către grupurile pentru drepturile omului și cele juridice, precum și de guvernele străine. Acesta a fost acuzat de motivație politică și de negarea echității procedurale, având un proces fără jurați care s-a întins pe parcursul lunilor cu întârzieri repetate.

La scurt timp după verdict, Maya Wang, directorul interimar pentru China al Human Rights Watch, a declarat că condamnările au arătat "un dispreț total față de procesele politice democratice și de statul de drept".

"Tot ce a dorit Hong Kong a fost o șansă de a-și alege liber guvernul. Democrația nu este o crimă, indiferent de ceea ce ar putea spune guvernul chinez și instanța sa desemnată din Hong Kong."

Represiunea guvernului din Hong Kong a lăsat orașul practic fără opoziție politică activă. Zeci de persoane au fost arestate sau închise, alții au fost speriați în tăcere. Mulți au fugit în străinătate, inclusiv unii care erau în fața acuzațiilor. Guvernul din Hong Kong a emis recompense mari pentru mai mulți "fugari", determinând mai multe țări care găzduiesc exilați din Hong Kong să rupă acordurile bilaterale de extrădare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel