Țara europeană unde minorii pot conduce fără permis Porsche și BMW-uri
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la JESHOOTS: Pexels
Fotografie de la JESHOOTS: Pexels
Există o țară europeană unde adolescenții pot conduce orice mașină modificată pentru a rula la viteza unei mașini de golf.

O reglementare veche de aproape un secol, aplicată inițial vehiculelor agricole permite copiilor de 15 ani și peste să conducă fără permis de conducere adecvat, atâta timp cât vehiculul a fost modificat pentru a avea o viteză maximă de 30 de kilometri pe oră.

Denumite ”A-traktor” aceste mașini și camioane au devenit atât de populare în ultimii ani, încât autoritățile sunt acum îngrijorate de creșterea numărului de accidente rutiere.

”L-am primit acum un an, în aprilie, de ziua mea”, spune Evelina, mândră, pentru AFP, în fața BMW-ului ei albastru închis, seria 5, pe aleea casei familiei ei, într-o suburbie din sudul Stockholmului, Suedia, potrivit Euroactiv. Cadoul a fost o recompensă specială pentru realizările ei la școală.

În timp ce adolescenții din alte părți trebuie să se descurce cu un moped sau un scuter până când obțin permisul de conducere, tinerii suedezi pot folosi aproape orice vehicul care are viteza maximă limitată.

În suburbiile bogate ale Stockholmului, minorii sunt văzuți în mod regulat conducând singuri Porsche Cayennes.

Un semn de avertizare triunghiular în spate care indică un vehicul cu mișcare lentă și un cârlig de prindere pentru remorci sunt obligatorii pentru un ”A-traktor”. De asemenea, scaunul din spate trebuie scos, astfel încât să poată transporta doar șoferul și un pasager. Tot ce este necesar este un permis simplu de moped, disponibil de la vârsta de 15 ani, sau un permis de tractor, de la 16 ani.

Sistemul a fost relaxat și mai mult la jumătatea anului 2020, când a devenit posibilă limitarea electronică a vitezei maxime a mașinilor, făcând mult mai ușoară modificarea unei mașini moderne. Numărul de A-traktors înmatriculate s-a dublat la 50.000 în doar doi ani și jumătate, într-o țară de 10,3 milioane de locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel