Data publicării:

Țara din Asia a cărei populație va scădea cu o treime în mai puțin de 50 de ani. Aproape jumătate vor fi vârstnici

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Populaţia totală a Japoniei urmează să scadă până în 2070 la 87 de milioane de oameni, cu 30% mai puţin faţă de nivelul din 2020, relevă estimări guvernamentale publicate miercuri, citate de agenţia niponă de presă Kyodo.  

Populaţia ţării, care în 2020 era de 126,15 milioane, va scădea sub pragul de 100 de milioane în 2056, potrivit estimărilor Institutului naţional de cercetări demografice şi de securitate.

Rezidenţii străini, inclusiv studenţii şi lucrătorii care rămân în Japonia pentru mai mult de trei luni ar urma să reprezinte 10,8% din populaţie în 2070, adică 9,39 de milioane de persoane.

Se estimează totodată că numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani va atinge 33,67 milioane în 2070, adică 40% din populaţia totală.

În anul care vine, guvernul nipon va folosi aceste previziuni pentru a calcula viitoarele pensii, menţionează Kyodo, potrivit Agerpres.

Japonia și Italia, țările cu cei mai longevivi oameni

Japonezii și italienii au cetățeni cu longevitate extrem de mare, mulți dintre ei trecând de vârsta de 100 de ani. Chiar dacă mulți oameni pun acest succes al celor două țări strict pe seama dietei, bogată în pește și produse de origine vegetală, se pare că mai există și alți factori care favorizează longevitatea. Despre acest lucru a vorbit Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical al Institutului „Ana Aslan“ și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea „Carol Davila“.

Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, director medical al Institutului „Ana Aslan“ și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea „Carol Davila“, a vorbit despre longevitatea japonezilor și dieta mediteraneană.

„Ne recomandați, pentru o viață lungă și sănătoasă, dieta mediteraneană. E ultra-cunoscută și toți medicii o recomandă. Cum se face că japonezii au cea mai mare speranță de viață din lume?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Există mai mulți factori care influențează o supraviețuire îndelungată, nu doar dieta. Oamenii, de-a lungul mileniilor, au tot căutat un singur secret al supraviețuirii îndelungate. Împărații Chinei, de exemplu, care aveau o putere imensă și se gândeau cum este posibil ca ei să nu trăiască la infinit. Au stimulat cercetători să găsească substanțe care să le prelungească viața și există ginsengul și alte rădăcini descoperite de ei. Problema este că există și o anumită limită de supraviețuire.

Există Limita Hayflick - Hayflick a descris un număr limitat de diviziuni pe care le poate prezenta o celulă adultă, spre deosebire de una canceroasă care se poate diminua la infinit. O celulă adultă normală, la om se divide de vreo 50 de ori și apoi dispare. În acest context putem înțelege că avem o viață finită. Speranța de viață la naștere se tot prelungește în funcție de o serie de condiții, dar nu neapărat doar alimentația.

Eram la un congres de geriatrie, și o doamnă profesoară din Grecia, unde se utilizează dieta mediteraneană, ne spune că se vorbește foarte mult de această dietă, de fructe, legume, ulei de măsline, dar se omite siesta. Cine a fost în sudul Europei, în Grecia și sudul Italiei, a văzut că la prânz se închide orice activitate. Poate era doar o glumă, dar e interesant ca idee“, a spus medicul Gabriel Ioan Prada.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel