Țara cu puțină birocrație și salarii minime de 2400 de euro. Anastasia Cruz: Prețurile sunt foarte mari. Aici totul e importat / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @moravcikjaroslav
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @moravcikjaroslav
Anastasia Cruz, o tânără care trăiește de aproape 7 ani în Islanda, a fost invitată la emisiunea „Departe de România", de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV, unde a povestit cum e viața de zi cu zi în Islanda. 

Emisiunea „Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, reprezintă o evoluție naturală a conținutului cu care v-am obișnuit, fiind în primul în rând o emisiune cu și despre românii din afara granițelor țării.

Anastasia Cruz a povestit cum e viața de zi cu zi în Țara de foc și gheață, cum sunt islandezii și cât de scump e să trăiești pe o insulă în Atlanticul de Nord. În cadrul emisiunii, ea a vorbit și despre prețurile chiriilor, sindicate și birocrație.

Cât de scumpă e viața în Islanda

„Locuri de muncă sunt majoritatea în sectorul ospitalier pentru că islandezii sunt 350.000, dar turiști vin milioane. Plata e în funcție de ce știi să faci. Dacă vii și speli vase probabil o să primești minimul pe economie care e aproximativ 2400 de euro. Dacă știi să faci ceva mai mult, dacă știi și o limbă în plus, dacă știi islandeză, dacă ai o facultate, deci spune-mi ce știi să faci.

Minimul pe economie este aproximativ 2400 de euro. Unii ar spune că e mult, dar prețurile sunt foarte mari pentru că e Islanda și aici totul e importat, de la banane până la materiale de construcție.", a spus Anastasia Cruz. 

Cât costă chiria

„Noi suntem într-un apartament cu 3 camere aflat într-o suburbie a capitalei, însemnând 10 minute de condus până la capitală, și costă 2100 de euro, la care se adaugă facturile. Cu siguranță se poate mai ieftin, dar nu cu mult. Și asta e o suburbie. Dacă mergi în capitală probabil e mai scump.", a spus Anastasia Cruz. 

2. Anastasia ... (anastasia-cruz_81687400.jpg)

 

Islanda are sindicate foarte puternice și puțină birocrație 

„Țările din nord au sindicate foarte bune. Vai, ce-mi place asta! Soțul meu spune: „Poate ne mutăm în Moldova!” și eu îi amintesc de fiecare dată, pentru că asta e ceea ce mă oprește cel mai mult: „Dacă mergem în Moldova suntem singuri față în față cu angajatorul. Tu înțelegi că dacă el nu te plătește ai o întreagă bătaie de cap și trebuie să lupți pentru drepturile tale?”

Pe de altă parte, în Islanda sindicatele sunt un fel de frate mai mare. Se tem toți angajatorii de ele. În fiecare an salariile se ajustează la inflație. Dacă are loc un abuz, toți suntem îndemnați să stăm acasă și suntem achitați de sindicate. Mai sunt tot felul de asigurări de deces, de boală, din partea sindicatelor.

Angajatorii se tem, doar menționezi că o să te duci la sindicat să întrebi, așa, printre altele, dacă e corect cum ești tratat și ei se schimbă la față.", a spus Anastasia Cruz. 

Anastasia Cruz a mai dezvăluit că a deschis o companie în Islanda, împreună cu soțul ei, și că procesul a fost foarte simplu.

„Avem și o afacere mică, un magazin online, unicul în acea sfera în Islanda. A fost foarte ușor să deschidem o companie. Am deschis-o acum 3 ani. Nu există foarte multă birocrație. Am făcut totul online. Nici pe contabil nu l-am văzut la față. I-am văzut fotografia pe Facebook, dar nu ne-am întâlnit niciodată. Totul e online. Dacă ai o afacere mică există un grup de contabili care te iau sub aripa lor și îți fac tot.", a spus Anastasia Cruz la emisiunea „Departe de România", de pe DC News, ȘtiriDiaspora și DC News TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel