Data publicării:
Țara care șterge pe jos cu libertatea. A interzis peste 5100 de ONG-uri, a expulzat sute de oameni
O țară din America Centrală a închis luni 1.500 de ONG-uri, ajungându-se la un total de 5.100 de ONG-uri interzise.
Este vorba despre Nicaragua. Cele 1.500 de ONG-uri interzise de guvernul din Nicaragua sunt majoritatea religioase, conform unei rezoluţii oficiale. Este cea mai amplă operaţiune de radiere a unor organizaţii nonguvernamentale ordonată de preşedintele Daniel Ortega după anul 2018, scrie France24.
Potrivit unei hotărâri a Ministerului de Interne din Nicaragua, publicate în jurnalul oficial La Gaceta, închiderea acestor 1.500 de ONG-uri a fost cauzată de faptul că acestea ”nu şi-au declarat situaţiile financiare”. Mai mult, bunurile lor vor fi confiscate de către stat.
Represiunea regimului Daniel Ortega contra societăţii civile
Acest anunț apare la câteva zile după ce puterea de la Managua a efectuat noi măsuri cu scopul de să intensifice controlul asupra unor asemenea organizaţii nonguvernamentale.
Represiunea regimului Daniel Ortega contra societăţii civile, precum şi împotriva Bisericii Catolice, a crescut de la protestele antiguvernamentale care au izbucnit în anul 2018. Autorităţile au închis de atunci mai mult de 5.100 de organizaţii nonguvernamentale, printre care și Crucea Roșie, universităţi private, mass-media.
În aceeaşi perioadă, guvernul a scos în afara legii opoziția politică, trimiţând la închisoare sau expulzând din ţară personalități marcante ale partidelor de opoziție.
Soția lui Daniel Ortega și declarațiile sale bizare
Soția lui Ortega și vicepreședinta, Rosario Murillo, a descris oamenii religioși ca fiind „copii ai diavolului” sau „agenți ai răului” care desfășoară „terorism spiritual.”
Luna trecută, un grup de experți ai Națiunilor Unite a condamnat „abuzurile sistematice și răspândite ale dreptului internațional al drepturilor omului” din această țară din America Centrală. La sfârșitul anului 2023, aproximativ 30 de clerici au fost încarcerați și ulterior expulzați din țară și trimiși la Vatican.
În 2023, Nicaragua a expulzat sute de oameni, acuzându-i de trădare
Tot anul trecut, guvernul a expulzat peste 300 de politicieni, jurnaliști, intelectuali și activiști, acuzându-i de trădare. Cel puțin 263 de jurnaliști au fost forțați să părăsească Nicaragua de la începutul represiunii, a declarat un organism pentru libertatea presei în iulie. Ortega a devenit liderul statului Nicaragua mai întâi ca șef al juntei în anul 1979, după ce a luptat ca gherilă în mișcarea care a răsturnat dictatura familiei Somoza, susținută de SUA. A fost ales ulterior președinte al țării în anul 1985.
Înfrânt la alegerile din 1990, a revenit la putere în 2007 și de atunci a desființat limitele mandatelor prezidențiale și a preluat controlul asupra tuturor ramurilor statului.
Regimul său este supus sancțiunilor din partea SUA și a Uniunii Europene
Săptămâna trecută, Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului a solicitat încetarea „represiunii” în Nicaragua și eliberarea imediată a celor deținuți.
Într-o declarație, aceasta și-a exprimat îngrijorarea „față de represiunea persistentă din Nicaragua, caracterizată prin persecuții religioase, continuarea detențiilor arbitrare și condițiile grave în care se află cei din închisoare.”
Unul dintre puținii aliați ai Nicaraguăi, Venezuela, a adoptat săptămâna trecută o lege împotriva ONG-urilor, despre care criticii spun că va fi folosită pentru a reprima disidenții președintelui Nicolas Maduro, care a revendicat o victorie la realegerile intens contestate atât în țară, cât și în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News