Data publicării:
Țara care și-a mutat la peste 1000 de km capitala. Orașul a fost reconstruit de la zero
Indonezia a marcat pentru prima dată Ziua Independenței la sediul noii capitale, Nusantara, într-o ceremonie cu un număr mic de participanți, ca urmare a problemelor cu care se confruntă orașul aflat încă în construcție și a întârzierilor ce continuă să apară, informează Reuters.
Nusantara, un proiect de amploare inițiat de președintele în exercițiu Joko Widodo, s-a confruntat cu întârzieri în construcție și deficiențe de finanțare, provocate de pandemia COVID-19, de lipsa investițiilor străine și, mai recent, de demisiile liderilor proiectului.
Deși inițial se preconiza prezența a aproximativ 8.000 de invitați, numărul participanților la sărbătoarea de astăzi a fost redus la 1.300, din cauza limitărilor în ceea ce privește cazarea și aprovizionarea cu alimente.
Președintele Joko Widodo, cunoscut și sub numele de Jokowi, a explicat anterior săptămâna aceasta că reducerea numărului de invitați a fost necesar pentru a face față provocărilor logistice.
Printre cei prezenți s-au numărat muncitori și membri ai comunității, care au asistat la ceremonie sub umbrele roșii, din cauza căldurii.
Mulyana, un muncitor de 38 de ani, a declarat că a lucrat în ultimele nouă luni la construcția unui sediu pentru ministere, care a fost dat în folosință parțial pentru această sărbătoare. El a menționat că, din cauza infrastructurii limitate, echipa a lucrat în schimburi de 24 de ore și a avut nevoie de două până la trei ore zilnic pentru a muta betonul, folosindu-se de echipamente grele: „Când am venit aici acum un an, proviziile de apă și electricitate erau limitate”, a spus Mulyana.
Nusantara este situată într-o zonă împădurită pe partea estică a insulei Borneo, la aproximativ 1.200 de km de capitala actuală, Jakarta, situată pe insula Java.
FOTO: Agerpres
Un proiect de 32 de miliarde de dolari
Președintele Jokowi a încercat să restabilească încrederea în acest mega-proiect de 32 de miliarde de dolari, demarând lucrările pentru hoteluri și clădiri de birouri și ținând prima ședință a cabinetului său în noul palat administrativ cu formă de vultur. Cu toate acestea, el a menționat că planurile de relocare a mii de funcționari publici în Nusantara ar putea fi amânate, în funcție de pregătirea capitalei, după ce inițial s-a ordonat mutarea acestora în septembrie.
Președintele ales Prabowo Subianto, care a fost prezent la ceremonia de sâmbătă, a promis continuarea dezvoltării proiectului Nusantara.
O celebrare paralelă a avut loc și în Jakarta, adaugă Reuters.
Indonezia a decis mutarea capitalei în 2022
Amintim că, în 2022, într-un efort ambițios de a combate efectele devastatoare ale schimbărilor climatice, Indonezia a decis să abandoneze capitala sa, Jakarta, și să construiască un nou oraș în altă parte a țării.
Această măsură radicală vine în contextul în care Jakarta se confruntă cu o serie de probleme ecologice severe care amenință viitorul său.
Jakarta, cunoscută în lume pentru poluarea atmosferică, se confruntă cu o combinație de probleme legate de schimbările climatice și de mediu care au determinat guvernul să planifice mutarea capitalei într-o zonă mai sigură. Printre aceste probleme se numără creșterea nivelului mării, ploile extreme și scufundarea terenului, care fac viața dificilă pentru cei peste 10 milioane de locuitori ai orașului.
Se estimează că, până în 2050, un sfert din oraș ar putea fi sub apă din cauza acestor fenomene. Drept urmare, guvernul indonezian a decis să construiască o nouă capitală, numită Nusantara, situată la peste 1.000 de kilometri distanță, în provincia East Kalimantan de pe insula Borneo.
Președintele Joko Widodo anunța, în 2022, că intenționează să sărbătorească Ziua Independenței Indoneziei în Nusantara în august 2024, când vor fi finalizate infrastructurile de bază pentru primii 500.000 de locuitori ai noii capitale.
FOTO: Agerpres
Bambang Susantono, fost ministru al transporturilor și lider al proiectului de dezvoltare a noii capitale, sublinia că reconstrucția unui oraș de la zero oferă avantajul de a controla planul urbanistic, calitatea lucrărilor de inginerie și aplicarea celor mai recente tehnologii.
Nusantara este concepută pentru a se adapta schimbărilor climatice, 65% din oraș urmând a fi acoperit de păduri tropicale, se mai scria în 2022. Cu toate acestea, criticii sunt sceptici cu privire la viabilitatea acestui proiect. Aceștia avertizau că mutarea capitalei ar putea să nu rezolve problemele ecologice existente și că riscurile schimbărilor climatice ar putea afecta și noul oraș. De asemenea, existau temeri că dezvoltarea unui oraș pe un teren acoperit de păduri tropicale ar putea contribui la distrugerea unor ecosisteme esențiale.
Jakarta nu este singurul oraș afectat de schimbările climatice în Asia de Sud-Est. Alte mega-orașe, cum ar fi Ho Chi Minh City în Vietnam, Yangon în Myanmar și Chittagong în Bangladesh, se confruntă cu probleme similare de scufundare și creștere a nivelului mării, scrie Al Jazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News