Țara care și-a mâncat prim-ministrul, la propriu. Unde şi când s-a întâmplat
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Wikimapia
Foto: Wikimapia
Sunt multe obiceiuri și evenimente din epocile trecute care azi ne pot părea stranii, chiar șocante. O astfel de întâmplare cu totul neobişnuită s-a întâmplat undeva în Țările de Jos: un prim-ministru a fost, realmente, mâncat de cetățeni.  

Autorul britanic L. P. Hartley spune deseori în scrierile sale că o mulțime de obiceiuri, care erau atât de normale și răspândite la vremea lor, ne pot părea astăzi total bizare, sau, şi mai mult, îngrozitoare. 

Potrivit evenimentulistoric.ro, o moarte șocantă care a rămas în istorie este cea a prim-ministrului olandez Johan de Witt. Născut în anul 1625 într-o familie înstărită, de Witt a avut şansa să studieze la Universitatea din Leiden, unde s-a remarcat în mod deosebit la matematică şi materiile legate de drept şi justiţie. De aici mai departe a urmat o carieră încununată de succes. Până când... a sfârşit cum nimeni nu s-ar fi aşteptat.

Johan de Witt a fost mâncat de supuşii lui

În 1650, după după moartea lui Wilhelm al II-lea, prințul Oraniei, Johan de Witt a primit o funcție echivalentă cu cea de prim-ministru de astăzi. Să nu uităm că, la acea vreme, Olanda era una dintre puținele republici din Europa. Deși cariera sa politică a fost una exemplară, totul a luat o turnură dramatică în 1672, când Franța a invadat Olanda și a ocupat teritorii de aici. 1672 mai este cunoscut şi drept „Anul Dezastrului”. Cu totul daţi peste cap de schimbările neaşteptate, speriaţi şi agitaţi, olandezii cer un alt regim, iar de Witt este declarat trădător, în timp ce fratele acestuia este arestat.

Pe 20 august 1672, în timp ce de Witt își vizita fratele la închisoare, mulţimea furioasă ia cu asalt clădirea. Johan şi fratele său Cornelius sunt măcelăriţi de către protestatari. Şi ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, trupurile celor doi au fost efectiv mutilate, iar părți din acestea au fost mâncate pe loc de cei din mulțime. Documente istorice spun chiar că bucăţile din trupul fostului prim-ministru ar fi fost date din mână în mână asemenea unei "delicatese".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel