Tanczos Barna vrea intervenţie rapidă în cazul urşilor. "A fost multă dezinformare"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat ce măsuri vrea să impună pentru reducerea interacţiunii dintre urşi şi oameni, mai ales în zonele montane. Acesta a afirmat, însă, că e nevoie de măsuri complementare şi în alte domenii. 

"Cu siguranta nu este vorba despre o senzaţie (n.r. că a crescut numărul de urşi). Trebuie să acceptam realitatea şi cea mai mare greşeală este sau ar fi să negăm evidenţele. Evidenţele arata că în ultimii cinci ani numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor care sunt prezenţi în locuinţe, în gospodării, pe stradă, a crescut de zece ori faţă de 2016. 2021 va fi probabil anul care va marca această creştere de zece ori. Deci nu vorbim despre o senzaţie! 

Vorbim despre mii de animale ucise în cinci ani. Am făcut statistica pentru ultimii cinci ani, pentru că este exact perioada în care intervenţia umană a fost redusă la minim şi este exact perioada în care fenomenul a luat amploare. Am avut parte de foarte multă dezinformare în ultima perioadă în legătură cu evidenţele care erau chiar în statisticile ministerului. Ceea ce trebuie noi să facem în momentul de faţă este modificarea legislaţiei astfel încat în cazurile de forţă majoră să putem interveni prompt, în interesul omului şi în interesul protejării vieţii umane. Asta înseamnă că în maxim 24 de ore din momentul în care se sesizează o asemenea problemă, trebuie să fie acolo o echipă formată din jandarmi şi vânători. Gradual, se intervine în funcţie de situaţie. Dacă este, să zicem prima vizită a unui urs la localitate, se incepe cu o alungare. Dar în cazul în care se constată că se repetă acest fenomen, trebuie să se treacă la tranchilizare şi relocare. În cazul în care animalul este periculos, atacă, este agresiv, soluţia este extragerea prin împuşcare. Viaţa umană trebuie protejată şi normal că aceşti oameni sunt foarte supăraţi", a declarat ministrul Tanczos Barna la Digi24..

VEZI În Sinaia, urșii traversează regulamentar pe trecerea de pietoni / VIDEO

Măsuri complementare în agricultură

 

El a arătat că cele două proceduri, de intervenție imediată și de prevenție, trebuie să existe în paralel. „Trebuie să avem o intervenție imediată, gen ISU, pompieri, pentru înlăturarea pericolului, și o intervenție de prevenție, prevăzută de lege, care poate fi de lungă durată. Cele două trebuie să meargă în paralel. Nu sunt suficiente aceste măsuri, pentru că măsurile prin care populația de urs trebuie ținută în pădure trebuie să vină în complementaritate, inclusiv din agricultură, să vină acele fâșii de culturi agricole tampon, de zone de liniște în pădure, măsuri de protejare a habitatului”, a detaliat ministrul. 

„Nu vorbim în niciun caz în acest moment de vânătoare, vorbim de intervenție preventivă, de eliminare a pericolului imediat”, a precizat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel