Tancurile Leopard 2, armele care ar putea schimba războiul din Ucraina. De ce sunt mult mai bune decât tancurile sovietice
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la asim alnamat, pexels
Fotografie de la asim alnamat, pexels
Germania a decis să aprobe livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina, iar mutarea ar putea fi una care să schimbe complet faţa războiului. Iată motivele pentru care aceste tancuri sunt mult mai bune şi mai eficiente decât tancurile sovietice. 

Pe 25 ianuarie, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a aprobat livrarea a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina, şi a permis şi aliaţilor să facă acelaşi lucru. Decizia vine după luni întregi de tergiversare, în care Olaf Scholz a cerut SUA să trimită blindatele M1 Abrams, un alt tip de tanc de luptă (MBT) înainte ca Germania să livreze Leopard 2. Iar acum, la câteva ore după anunţul cancelarului german, SUA a anunţat că va dona 31 de blindate Abrams Ucrainei. Şi Marea Britanie a promis 14 MBT-uri, modelul Challenger 2. Cu toate astea, Ucraina şi-a dorit cu adevărat doar Leopard 2. Iată de ce. 

Încă de la lansarea lor pe piaţă, în 1979, Leopard 2 şi-a câştigat o reputaţie de temut, fiind considerat unul dintre cele mai bune MBT-uri din lume. Mai multe ţări europene, printre care Finlanda şi Europa, au în dotare astfel de tancuri. Turcia are peste 300, conform Institutului Internaţional de Studii Strategice (VEZI LISTA COMPLETĂ A ŢĂRILOR AICI). Dar nu toate tancurile Leopard sunt identice. Dacă Germania va trimite modelele 2A6, alte ţări vor trimite modele ceva mai vechi, cum ar fi 2A4. 

Oricum ar fi, toate aceste modele sunt mult superioare tancurilor sovietice pe care armata rusă le foloseşte în Ucraina, cum ar fi T-72 şi T-90. Tancurile sovietice nu au stabilitatea pe care o oferă cele occidentale, potrivit Institutului Serviciilor Regale Unite, ceea ce înseamnă că nu pot trage cu acurateţe atunci când sunt în mişcare. Tancurilor precum T-72 le lipsesc, de asemenea, uşile blindate dintre echipaj şi magaziile de muniţie. Astfel, acestea sunt operate de doar trei persoane, nu de 4 precum cele occidentale, dar sunt mult mai expose la distrugere în cazul unor lovituri de deasupra, scrie The Economist. 

Leopard 2 are, însă, şi alte avantaje faţă de tancurile din Occident. Leopard 2A4 cântăreşte 55 tone, Leopard 2A6 58 de tone, şi ambele au o viteză maximă de 45 km/h, lucru care le face mai rapide decât atât Abrams cât şi Challegner 2. În ceea ce priveşte autonomia, tancurile Leopard 2 pot străbate 550 km fără a avea nevoie de combustibil, în timp ce Abrams poate rula doar 426 km. 

Ce puncte slabe au tancurile Leopard 2

 

Conform sursei citate, cel puţin opt tancuri Leopard 2A4 au fost distruse în timpul unei operaţiuni turceşti din Siria, împotriva ISIS, în 2016. Insurgenţii au ţintit atunci punctel slabe din blindajul de pe spate şi de pe lateralele tancurilor. 

În acelaşi timp, tancurile Abrams au un avantaj simţitor în faţa celor Leopard, pentru că pot trage mai multă muniţie. Ambele modele au o turetă de 120 mm ca armă principală, dar Abrams este dotat cu trei mitraliere suplimentare, faţă de doar 2 ale tancurilor Leopard. 

Dar germanii lucrează la rezolvarea acestor probleme. Versiunile mai noi ale tancurilor Leopard 2 au, de exemplu, blindaj ranforsat pe turetă, în timp ce Leopard 2A6 are o armă principală mai lungă decât predecesoarele ei, lucru care contribuie la puterea de penetrare a tancului. 

Chiar şi modelele mai vechi de Leopard au, însă, avantaje clare în Ucraina. Dacă blindatele Abrams rulează pe motor de avion, kerosen, Leopardurile folosesc motorină, care este mai disponibilă. De asemenea, în Europa sunt în acest moment undeva la 2000 de tancuri Leopard, ceea ce le face mai uşor de livrat în Ucraina. 

După decizia Germania, este de aşteptat ca ţările europene să doneze aproximativ 2 batalioane de tancuri Leopard 2 Ucrainei, ceea ce ar însemna aproximativ 80 de astfel de dispozitive. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel