Tancurile israeliene au ajuns în centrul Rafah pentru prima dată, provocând condamnare globală
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Tancurile israeliene au ajuns marți în centrul orașului Rafah pentru prima dată, la trei săptămâni de la începerea unei operațiuni terestre în sudul orașului Gaza, care a stârnit condamnare globală, scrie Reuters.

Martorii au raportat prezența tancurilor în apropierea moscheii Al-Awda, un reper central al Rafah-ului, au declarat surse Reuters. Armata israeliană a confirmat că forțele sale continuă să opereze în zona Rafah, fără a comenta avansarea raportată în centrul orașului.

În cursul nopții, forțele israeliene au bombardat orașul cu atacuri aeriene și foc de tancuri, au declarat locuitorii, continuând ofensiva în ciuda reacțiilor internaționale față de un atac de duminică care a provocat un incendiu într-o tabără de corturi, ucigând cel puțin 45 de palestinieni, dintre care mai mult de jumătate erau copii, femei și bătrâni.

De la acel atac, cel puțin 26 de persoane au fost ucise de focul israelian în Rafah, au declarat oficialii din enclava condusă de militanții Hamas. Tancurile israeliene au împins către cartierele vestice și au ocupat poziții pe dealul Zurub din vestul Rafah-ului, într-una dintre cele mai grave nopți de bombardamente raportate de locuitori. Marți, martorii au raportat lupte între trupele israeliene și combatanții conduși de Hamas în zona Zurub.

Martorii din Rafah au spus că armata israeliană pare să fi adus vehicule blindate telecomandate și nu au fost observate persoane în sau în jurul acestora. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene nu a avut un răspuns imediat.

De când Israelul a lansat incursiunea prin preluarea controlului punctului de trecere a frontierei cu Egiptul, acum trei săptămâni, tancurile au patrulat la marginile Rafah-ului și au intrat în unele dintre cartierele estice, dar nu au pătruns încă în oraș cu forță deplină.

Reacționând la atacul de duminică noaptea asupra unei tabere unde familiile dislocate din alte părți ale Gazei căutau adăpost, liderii mondiali au cerut implementarea unui ordin al Curții Mondiale de a opri asaltul Israelului. Locuitorii au spus că zona Tel Al-Sultan, scena atacului mortal de duminică, este încă puternic bombardată.

„Obuzele de tanc cad peste tot în Tel Al-Sultan. Multe familii și-au părăsit casele în vestul Rafah-ului sub foc de-a lungul nopții”, a spus un locuitor pentru Reuters printr-o aplicație de chat.

Aproximativ un milion de persoane au fugit de ofensiva israeliană în Rafah de la începutul lunii mai, a raportat marți agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

Israelul a continuat atacurile în ciuda unei hotărâri a celei mai înalte curți a ONU de vineri, care a ordonat oprirea lor, argumentând că hotărârea curții îi oferă un anumit spațiu de manevră pentru acțiuni militare.

Spania, Irlanda și Norvegia vor recunoaște oficial un stat palestinian marți, în ciuda reacției furioase a Israelului, care s-a simțit tot mai izolat după mai mult de șapte luni de conflict în Gaza. Cele trei națiuni și-au motivat decizia ca o modalitate de a accelera eforturile pentru a asigura un armistițiu în războiul Israelului cu Hamas.

Peste 36.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva Israelului, a declarat ministerul sănătății din Gaza. Israelul a lansat operațiunea după ce militanții conduși de Hamas au atacat comunitățile din sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici, conform bilanțului israelian.

Israelul susține că dorește să elimine combatanții Hamas ascunși în Rafah și să salveze ostaticii despre care spune că sunt ținuți în zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel